2017  

  
      
   
Zondag 29 januari gaan we op pad voor ons eerste optreden van 2017. We gaan "The Young Messiah" opvoeren.. Nu is dit op zich niet zo heel bijzonder, het is immers al onze 166-ste opvoering van dit geweldige stuk. Het extra bijzondere zit hem vanavond in de locatie en de aanleiding. We zijn vanavond te gast in de gereformeerd vrijgemaakte kerk "de Hoeksteen" in Bergentheim en we zijn hier op uitnodiging van Henk en Gea Plaggenmarsch. Zij gaan eind mei in Uganda de Marathon voor Gerechtigheid lopen voor de stichting Compassion. Dit is één van de twee goede doelen waarvoor wij dit jaar zingen. De opbrengst van vanavond zal geheel ten goede komen aan het goede doel van Henk en Gea. Als we even voor vier uur aankomen, loopt de kerk net leeg. Eenmaal binnen, blijkt het podium wat aan de kleine kant. Er is onvoldoende diepte, hierdoor moeten Hans en ik op de grond voor het podium staan. Daarna gaat het opbouwen redelijk snel. Tijdens het opbouwen wordt er goed voor ons gezorgd. Er is koffie en thee en er zijn belegde broodjes, heerlijke soep en een pan vol snacks. Even na 18:00u. zingen we in. Het klinkt direct goed dus zitten we al snel weer achter de koffie.

Als we om 19:00u. beginnen zitten er dik 300 mensen in de zaal. Het wordt een fantastisch optreden. Het ziet er prachtig uit, het klinkt heel mooi in de kerk en koor en solisten zingen uitstekend. Na afloop is er dan ook een luidruchtig applaus. Nadat Henk ons heeft bedankt, zingen we nog onze standaard toegift, waarop nog weer een enthousiast applaus weerklinkt. In de hal bij de koffie krijgen we van heel veel mensen complimentjes over het optreden. Even later blijkt de collecte maar liefst € 860 te hebben opgebracht. Zo zijn we het gospeljaar 2017 begonnen met een wel heel bijzonder optreden.

       
       
      
     

Zondag 12 februari gaan we 's morgensvroeg zingen in de Protestantse kerk in Schoonebeek. Om 09:00u. komen we aan bij de kerk. Het is een mooie oude kerk met een heel gezellig aandoende binnenkant. Er is vanmorgen ook avondmaal en wij stellen de boel op achter de avondmaalstafel. Omdat we vandaag met weinig mensen zijn, gebruiken we alleen de lage podiumstukken en dat past mooi. Na het inzingen drinken we nog een lekker kopje koffie. Dan gaan we de kerk in om voor de dienst "I wanna know what love is " en "So strong" te zingen. Ik stel ons even voor en vertel dat we nog even moeten wachten tot al onze dames zijn uitgeplast........ Als Marga en Gretha dan binnen komen lopen, kunnen we beginnen. Het wordt een mooie dienst. Voor de preek zingen we nog "Bridge over troubled water" en na de preek "Vroeger of later" en "Geef vrede". Voor het eerst in ons bestaan doen wij daarna mee met het avondmaal. Tijdens het delen van het brood zingen wij "Tijd". Direct daarop krijgen wij ons stukje brood. Bij de wijn zijn wij het eerst aan de beurt. Terwijl we nog op onze podiumstukken staan, nemen we allemaal een slokje wijn en zingen daarna tijdens het ronddelen van de wijn "'k Heb gelezen". Omdat het delen van de wijn wat langer duurt dan het nummer, spelen Hans en ik nog even door. Zo komt er een eind aan een mooie dienst. Omdat ik vandaag mijn fotocamera heb vergeten, zijn er helaas geen plaatjes van dit toch wel bijzondere optreden...... Na het inpakken drinken we nog een kopje koffie en worden we overstelpt door leuke reacties. Men heeft genoten van onze bijdrage. De dominee vindt dat we nog maar eens terug moeten komen. Daarna rijden we door een zo goed als verlaten en zonovergoten winterlandschap terug naar huis. Het leven is goed............

       
        
        
        

Zaterdag 11 maart gaan we "The Young Messiah" opvoeren in de Heilige Niclaaskerk in Lettele. In november 2011 waren we hier ook om The Young Messiah op te  voeren. En nu zijn we weer terug in die prachtige kerk. We worden verwelkomt door de koster en gaan de boel opbouwen. Omdat er op het podium onvoldoende ruimte is, gaan Hans en ik er voor staan. Hendrikus is er vaanavond niet bij, zodat Rik voor z'n vader gaat invallen. In 2011 moest Rik ook al invallen, maar toen voor Joan. Het opbouwen verloopt voorspoedig, waardoor we ruim de tijd hebben om te genieten van lekkere broodjes bij de koffie. Als tegen zessen de rest van de groep arriveert, gaan we inzingen, waarna er nog voldoende tijd is voor nog een lekker kopje koffie. Ook vanavond blijkt weer dat het tegenwoordig toch wel heel moeilijk is om de mensen naar de kerk te krijgen. Er is best veel reclame gemaakt en toch zijn er slechts een kleine 100 mensen aanwezig. 

Dan is het zover, nadat de koster ons heeft verwelkomt, gaan we beginnen aan onze 167-ste uitvoering van "The Young Messiah". Het wordt weer een heerlijke uitvoering. Het ziet er allemaal prachtig uit in deze mooie kerk en het zingen gaat heel goed. Met name Henriëtte en Jolanda zingen met opvallend veel gemak. Ook Rik doet het goed tijdens zijn "inval beurt". Het laatste akkoord is dan ook nog nauwelijks uitgeklonken, of de mensen staan al in de banken om zich de handen blauw te klappen. Na de standaard toegift is het dan echt afgelopen en zijn er ontzettend veel heerlijke reacties. Sommigen waren tot tranen toe geroerd en Titha kreeg een uitvoerige knuffel van een oudere dame. Ze had ons allemaal graag willen knuffelen, zo mooi vond ze het. Na het inpakken drinken we nog een kopje koffie, nemen uitgebreid afscheid en rijden daarna zeer voldaan weer naar huis. Wat is het toch heerlijk om zo met elkaar bezig te kunnen zijn en andere mensen te laten genieten van onze muziek en onze boodschap.

      
       
      
      

Zondag 19 maart gaan we "Hold on, help is on the way" opvoeren in Emmer-Compascuum. Hiervoor heb ik de lijst met nummers eens flink herzien. Zo beginnen we met "In this house", waarna een aantal "oude bekenden" komen. Daarna komt een tweetal "nieuwe" nummers: "Mag ik dan" en "Make us one". Bovendien debuteert Jolien vandaag als soliste. Samen met Rik zingt ze "That's why I sing" waarna ze ook de solo zingt in "You've got a friend". Ondanks het feit dat het concert om 19:30u. begint, zijn we toch al om 16:00u. bij de kerk. Zo hebben we later een half uurtje extra om even goed in te zingen. Het opbouwen verloopt voorspoedig. We weten nog van de vorige keer dat het podium mooi ruim is en makkelijk toegankelijk. We worden ook goed verzorgd, zo zijn er (net als de vorige keer) lekkere kroketten bij het eten. Als rond 18:00u. de rest van de groep er ook is, wordt er uitgebreid ingezongen. Ook dit gaat goed. Ik heb een extra lang intro gemaakt bij "In this house", zodat de groep straks weer van achter uit de kerk op ken komen.

Als we om 19:30u. beginnen, blijkt de publieke belangstelling behoorlijk tegen te vallen. Zat de kerk vorig jaar, met "The Young Messiah" zo goed als vol, vanavond blijven de meeste zitplaatsen helaas leeg. Maar goed, we doen het voor de mensen die wel zijn gekomen en het gaat goed. Het wordt een heerlijk concert, waarin we vol vuur al die prachtige nummers zingen. Als tweede nummer zingen we "Shine your light". Hierna komen allereerst een aantal songs die altijd al in het concert zaten zoals; "Nooit meer een morgen", "Put a little love" en "Bridge over troubled water", die allemaal heel mooi worden uitgevoerd. Dan is het de beurt aan het vrij nieuwe "Mag ik dan", dat helemaal wordt gefilmd door iemand in de zaal met z'n/haar mobieltje....... Dan volgen twee standaard nummers: "So strong" en "Shackles", waarna Jolien voor het eerst tijdens een optreden solo zingt in "You've got a friend". Dan volgt het prachtige "I believe I can fly", gevolgd door "That's why I sing", waarin Rik naast Jolien muzikaal tot grote hoogte stijgt........... Dan is het tijd voor ons één na laatste nummer, het door Henriëtte  prachtig ingetogen gezongen "Make us one". Daarna sluiten we af met "A better friend".  Wat een heerlijk concert was dit. Het klonk goed, zag er prachtig uit en iedereen heeft heel enthousiast en goed gezongen. Wat een afwisseling in nummers en wat een keur aan solisten......... ik ben na afloop heel tevreden en trots op onze geweldige groep. Door de vele goede reacties na afloop blijkt dat ook het publiek ontzettend heeft genoten van het concert. Dan wordt de boel ingepakt, drinken we nog een laatste kopje koffie en gaan dan weer op weg naar huis. Wat een heerlijke avond hebben we beleefd in Emmer-Compascuum !!!

     
       
     
   

  Dan is het weer zo ver. Op Goede Vrijdag 14 april gaan we "The Young Messiah" opvoeren in theater "de Voorveghter in Hardenberg". Hiermee vieren we dit jaar het 25-jarig jubileum van deze traditie. In de voorverkoop zijn er dit keer slechts 55 kaarten verkocht en wordt het dus spannend of het deze keer wel uit kan....... Hiermee is het ook de vraag of we wel door moeten gaan met deze uitvoeringen op Goede Vrijdag in "de Voorveghter". Maar goed, eerst maar eens even afwachten  hoeveel bezoekers er vanavond nog langskomen...... Om 18:00u. zijn we bij de zaal, waar Jan Maarten Veurink ons al opwacht. Hij heeft ook al vast koffie gezet, zodat we tijdens het opbouwen ook lekker even wat kunnen drinken. De rest van de groep is er om 20:00u. Het inzingen gaat, zoals dat hier wel vaker het geval is geweest, gepaard met de nodige problemen. Er worden allerlei problemen gesignaleerd, waarvoor ik geen knopjes heb. Schijnbaar is het voldoende om het te benoemen en er even over te praten want even later is toch iedereen redelijk tevreden........

Als we om 21:30u. beginnen, zitten er iets meer dan 100 mensen in de zaal, waaronder Henk en Gea en Laura en Karlijn. Nadat ik het zaallicht heb gedoofd, vertel ik even iets over het afgelopen seizoen, maar vergeet uiteindelijk te vermelden dat men met het applaus moet wachten tot aan het eind. Dit levert tijdens het concert gelukkig geen problemen op. schijnbaar zijn er voldoende mensen in de zaal die al bekend zijn met deze gang van zaken........ Dan is het zover en beginnen we aan onze 167-ste uitvoering van dit geweldige muziekspektakel. Alles gaat goed. Het klinkt goed, het koor klinkt vol en indrukwekkend en de solisten zingen hun partijen vol overtuiging en dan gebeurt het........... In de zaal zien ze het eerder dan wij het zien op het podium. Hannie trekt helemaal wit weg, begint te zweten en te trillen en gaat allereerst even zitten op het hoge podiumstuk achter haar. Als dat niet helpt, verdwijnt ze samen met Marga achter het gordijn. Als ik even later, tussen twee nummers door, ook even achter ga kijken, is ze nog steeds behoorlijk aangedaan, maar wel stabiel. De rest van het concert zit Hannie op een flightcase achter het gordijn. Hoewel iedereen toch wel wat is geschrokken, zingen we gewoon door alsof er niets is gebeurd en wordt het een prachtige uitvoering. Na het applaus vraag ik Henk, Gea, Laura en Karlijn op het podium om even iets te vertellen over wat zij binnenkort in Afrika gaan doen en zo de twee goede doelen even kort toe te lichten. Daarna is er de standaard toegift en is er bij de uitgang nog de mogelijkheid een vrije gift te geven. Later blijkt de opbrengst: € 275 te zijn, waardoor we aan beide goede doelen binnenkort € 1000,00 over kunnen maken !!!. 
    

Na afloop krijgen we van heel veel mensen welgemeende complimenten voor deze prachtige uitvoering. Nadat alles weer in de kar zit, gaan een aantal van ons nog bij Maatje langs. Hier weten ze al van onze komst en hebben de "pan aangelaten". Het wordt een gezellige afterparty, waarbij Lucas zelfs appelmoes bij zijn braadworst krijgt hahaha........

    
    
     
     

 Zondagmorgen 14 mei gaan we zingen in de Martinuskerk in Markelo. Het is moederdag en de dienst is bedoeld als ode aan de vrouw. Om 08:45u. komen we aan bij de kerk. Het podium is mooi ruim zodat het opbouwen lekker vlot verloopt. Daarna zingen we in, waarbij iedereen al snel tevreden is. Terwijl wij een kopje koffie drinken, verschijnen er steeds meer kerkgangers. Echt vol wordt het echter bepaald niet, dat lukt tegenwoordig niet meer....... 

    Als eerste zingen we samen met de gemeente "Geef vrede". In ons eerste blokje zingen we "I wanna know your love" en "Bridge over troubled water". Vervolgens zingen we "Mag ik dan", "Put a little love", "Tijd", "Shackles" en samen met de gemeente nog "Heer, U bent altijd bij mij". Na de zegen sluiten we af met "Bless the Lord". Het was een fijne dienst en na de tijd zijn er leuke reacties. 

    
    
     
    

Zondagmorgen 25 juni gaan we zingen in een zgn. "Overstapdienst" in Radewijk, waarbij de kinderen van de Kindernevendienst overstappen naar de Tienerdienst. Het thema is "God's mobiel staat nooit uit". Bedoeling was om buiten te zingen op het sportveld, maar vanwege het wisselvallige weer is het, net als vorig jaar, in de kerk. Om 10:00u. staan we voor de deur en laden de boel uit. Als we om 11:00u. beginnen zit de kerk aardig vol. 

Voor de dienst zingen we "Thy word" en "In your arms". In de dienst zingen we verdeeld over 2 blokjes: "That's why I sing", "Make us one",  "You've got a friend" en "Takin the narrow street". Verder zingen we samen met de gemeente "Heer, U bent altijd bij mij" en een op de kindernevendiest gerichte versie van het "Dooplied". Alles gaat goed en het wordt een mooie dienst. Vrij bijzonder is dat onze Rik net weer vader is geworden en dat Henriëtte en ik rondlopen met een nieuwe lens in ons oog. En nu maar hopen dat het volgende weer wat beter weer is, zodat we dan wel lekker buiten kunnen zingen.......

                    
                    
                     

    
Zondagmorgen 2 juli gaan we zingen in de Krim.
De afgelopen week heeft het bijna alleen maar geregend (wat overigens hard nodig was) en ook vanmorgen ziet het er niet zo best uit. Daarom is de dienst niet buiten in het bos achter de kerk, maar in de kerk. De dienst wordt in vele opzichten een kopie van vorige week. De preek gaat over contact hebben met God, online, offline of face to face.......... Wij zingen dezelfde 3 blokjes als verleden week. Daar komen dan onder de collecte "Shackles" en na de zegen "Bless the Lord" nog bij. Ook zingen we, net als vorige week, samen met de gemeente "Heer, u bent altijd bij mij". Het wordt een mooie dienst, waarin we goed zingen en waarin onze bijdrage erg wordt gewaardeerd. Jammer alleen dat de kerk zo goed als leeg is. ..........Na het inpakken drinken we nog een kopje koffie met een lekkere plak koek erbij en gaan daarna genieten van het weer, dat opeens een stuk is opgeknapt.......

       
    
   

        
Zondagmorgen 9 juli gaan we voor ons laatste optreden voor de vakantie naar sporthal de Beek in Baalderveld. Het wordt een ietwat alternatieve dienst. Zo staan wij achterin de zaal opgesteld temidden van een aantal statafels. In de dienst wordt er eerst teruggekeken op het afgelopen kerkelijke jaar. Daarna zijn wij aan de beurt. De mensen staan op en lopen naar de statafels, waarna wij een miniconcertje geven. We zingen achtereenvolgens: "Your word", "That's why I sing", "Put a little love in your heart", "Shackles", "You've got a friend" en "Takin' the narrow street".  Nadat de mensen weer op de stoelen zitten, wordt er in het laatste deel van de dienst vooruit gekeken naar het komende kerkelijke jaar. Tijdens de collecte zingen we ook nog ons nieuwe nummer "Don't worry about me". En zo komt er met deze wat alternatieve dienst een eind aan het eerste deel van dit gospeljaar.

     
        
   
     
     
       

 En dan is het zomervakantie en moeten we het een aantal weken zonder SOW stellen.........

     
     
                 
       
      
      

        
Zondagmorgen 27 augustus beginnen we de tweede helft van het gospeljaar 2017 met het opluisteren van de doopdienst van Romée Vugteveen in de Hervormde kerk in Kloosterhaar. We stellen ons bescheiden op, achterin de koepel en gebruiken vanmorgen alleen de kleine podiumstukken. Na het opbouwen zingen we even in. We kunnen het nog en alles werkt nog!! Voor de dienst zingen we "So strong" en "Shackles". Voor het dopen "Heer, U bent altijd bij mij" en direct na het dopen het "Dooplied". Tijdens de collecte zingen we "The family tree" en "To ev'ry generation". Het gaat goed , we staan lekker te zingen en het klinkt goed. Het is eigenlijk nauwelijks te merken dat we met zo'n klein cluppie zijn. Ook de mensen in de kerk vinden het mooi. Na elk nummer krijgen we applaus en na de tijd een flink aantal complimentjes. Nadat alles weer in de kar zit, rijden we naar Rik's huis voor een lekker kopje koffie en een gebakje....... Al met al een prettige start van de tweede helft van dit gospeljaar. 

     
     

  Zaterdag 16 september hebben we onze jaarlijkse feestdag, die dit jaar natuurlijk in het teken staat van ons 40-jarig jubileum. Om 13:30u. verzamelen we bij de Horsestellerie aan de Ommerweg 11 in Rheezerveen. Na een kopje koffie klimmen we in een huifkar met een tractor ervoor. Niet iedereen past er in en daarom fietsen een 5-tal SOW-ers achter de huifkar aan. We rijden naar de Rheezer-Belten, waar we worden opgewacht door een fotografe die een mooie groepsfoto van ons zal maken. Na de fotoshoot, rijden we naar Rheeze waar we bij de familie Veurink "Boerengolf" gaan doen. Hoewel het zeer wisselvallig weer is, is het tijdens dit deel van de middag gelukkig droog. Nadat alle groepen terug zijn, drinken we nog een lekker kopje koffie in de verbouwde hooiberg-schuur. Daarna rijden we terug naar Rheezerveen, waar even later het eten wordt opgediend. Dan volgt het avondprogramma. Hiervoor zijn ook de partners uitgenodigd. Allereerst is er een geweldig toneelstuk, opgevoerd door Dineke, Ineke, Jolanda, Henriëtte en Marga. Ze nemen ons mee in de toekomst, waarin de ondertussen bejaarde leden van SOW voorafgaande aan een repetitie even terug kijken op het verleden............ Daarna blijkt opeens dat er misverstanden zijn over de gemaakte afspraken tussen de feestcommissie en de mensen van de Horsetellerie. Het komt er op neer dat we worden geacht het pand te verlaten omdat de zaal moeten worden opgemaakt voor het ontbijt voor de volgende morgen.......... Hierop besluiten we het feest voort te zetten bij Lucas en Ineke in de ons wel bekende "Feestschuur". Hier worden nog wat spelletjes gespeeld, waarna er rond middernacht een eind komt aan een heerlijke feestdag.
       

   

       
     
      
       
       

  Zondagmorgen 24 september gaan we zingen in de Sionskerk in Mariënberg. De dienst begint om 09:30u. dus beginnen we om 08:30u. met opbouwen. Op het liturgisch centrum is niet veel ruimte, waardoor we de hoge podiumstukken niet gebruiken. We zijn vanmorgen met een niet al te grote groep en dat komt deze keer i.v.m. de beperkte ruimte niet eens zo slecht uit......... Wij zingen de gebruikelijke 3 blokjes van 2 nummers. Voor de dienst zingen we "I wanna know your love" en "Tijd". In de dienst allereerst:  "Heer, U bent altijd bij mij" en "You've got a friend" en daarna: "In your arms" en "That's why I sing". Na de tijd zingen we niet meer omdat we zo snel mogelijk de kerk moeten ontruimen omdat de "Herstelden" er na ons in moeten. We zijn dan ook wat onaangenaam verrast als de dominee ons vraagt na het "Amen" nog weer even plaats te nemen. Als de beste man de preekstoel heeft verlaten, komt de ouderling van dienst naar voren en kondigt aan dat we een jubilaris in ons midden hebben......... "Oh ja" denk ik, "benieuwd wie dat dan is"......... En dan hoor ik dat ikzelf die jubilaris ben. Ik ben schijnbaar al 40 jaar organist in de Sionskerk. Ik ontvang een oorkonde, een "draaginsigne in goud" en een heel mooie bos bloemen !!!

Daarna pakken we de boel heel snel in en nog terwijl wij bezig zijn, stroomt de kerk langzamerhand vol met "Herstelden"....... Al met al toch een heel bijzondere dienst !!!

 
    
    
    

    
        
  Zondagmorgen 8 oktober gaan we zingen op het Sportlandgoed in Zwartemeer. Het is een gezamenlijke dienst van een flink aantal plaatselijke kerken. Vanmorgen zingen we in de grote zaal van het Sportlandgoed. We gaan niet op, maar voor het podium staan. Als de dienst om 10:00u., begint, zit de zaal mooi vol. Voor de dienst zingen we "In this house" en "So strong" en in de dienst nog drie blokjes met: "I wanna know what love is", "Bridge over troubled water", "You've got a friend", "Your word", "That's wy I sing" en "Shackles". Vooral door de locatie is het een wat bijzondere dienst. Na afloop zijn er goede reacties hoewel er ook mensen zijn die het jammer vonden dat we alleen maar Engelstalige nummers zongen.........

       
       
        
    
        

  Dan is het zover. Ons 40-jarig jubileum staat voor de deur. Vrijdagmiddag 3 november gaan we de  boel opbouwen in de Oosterkerk, waarna we 's avonds de generale repetitie houden. Tegen zes uur arriveren ook de mensen van "videOmega" uit Hengelo. Geert Jan heeft een collega meegenomen en samen installeren ze maar liefst 10 camera's in de kerk, waaronder twee bediende camera's op grote houten platen die Lucas over de kerkbanken heeft gelegd. Om 20:00u. komt de rest van de groep en wordt er uitgebreid geoefend en gesoundcheckt. Roelie van 't Hag heeft een prachtig bloemstuk gemaakt. Het krijgt een mooi plaatsje midden voor in het decor.

Het wordt een gezellige avond, mede doordat alles vrij probleemloos verloopt. De nieuwe filters zorgen inderdaad voor een mooiere verdeling van het licht en alles ziet er weer prachtig uit. Ook is iedereen al snel tevreden met het geluid en staat men lekker te zingen. De nieuwe nummers ("Don't worry about me" en "Just another day in Paradise") zingen we meerder malen door. Tegen 21:30u. zijn we klaar. De rest komt morgen wel........

    
           

   Vandaag is het zaterdag 4 november 2017 en besluiten we de feestelijkheden rond ons 40-jarig jubileum 
met een concert in de Oosterkerk in Bergentheim.

      

    Even na zessen is iedereen er en zingen we nog wat nummers door en zo zijn we er tegen 19:00u. helemaal klaar voor. Laat het publiek maar komen!!! En terwijl wij onder de koffie genieten van oude dia's die op de muur in de hal worden geprojecteerd, komt het publiek er inderdaad aan. Nog voor half acht komen de eerste mensen binnen en daarna loopt het mooi door. Vlak voor achten zitten er maar liefst meer dan 300 mensen in de kerk !!!

     

Dan is het zover. Ik doe het licht in de kerk uit en we beginnen met "In this house". Daarna verwelkom ik het publiek en vertel kort even iets over de geschiedenis van de afgelopen 40 jaar.
      

     
TIP: Door op de onderstaande nummers te klikken ga je naar het bijbehorende filmpje op
Youtube.
   

Daarna zingen we achtereenvolgens: "
To ev'ry generation", "Bridge over troubled water", "Takin' the narrow street", "Nightlight", "Put a little love", "You raise me up" en "Shackles". Daarna volgt het enige officiële moment van de avond. Ik neem even uitgebreid de tijd om onze Lucas in het zonnetje te zetten. Hij is als enige al die 40 jaren lid geweest van "Samen op Weg" en niet zo maar een lid. Hij is al sinds jaar en dag onze vice voorzitter en mijn sparring partner als er knopen moeten worden doorgehakt. Daarnaast is hij de ontwerper en bouwer van onze podiumstukken en onze grote flightcases. Kortom, Lucas is al die jaren van grote waarde geweest voor de vereniging. Daarom mag ik hem vanavond een door de KCZB aangeleverde zilveren dasspeld met een bijbehorend certificaat uitreiken. Daarna sluiten we het deel voor de pauze af met "Hallelujah".

        

In de hal en in de grote zaal van de Bo is het daarna een drukte van belang, toch loopt de pauze van een half uur niet meer dan 5 minuutjes uit.

Het tweede deel van het concert beginnen we met "In your arms" en daarna zingen we achtereenvolgens: "You've got a friend", "Just another day in paradise", "Make us one", "Mag ik dan", "Your word", "Don't worry about me", "So strong", "That's why I sing", "A better friend" en als toegift dan nog "Lean on me". Ook na de pauze gaat alles goed. Na ieder nummer weerklinkt een welgemeend applaus. Even na tienen is het concert dan voorbij. Bij de uitgang is er nog de mogelijkheid tot een vrije gift, later die avond blijken we zo € 260 te hebben ontvangen.

         

Na afloop van het concert is er nog een bescheiden "after party" in de hal. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt er gezellig nagepraat over het concert en over de afgelopen 40 jaar. Ook wordt de boel in de kerk afgebroken en weer in de aanhangers gepakt. Zo komt er een eind aan een geweldige avond.

     
        
     

   Zondag 12 november gaan we zingen in de Boomhofkerk in Gramsbergen. De uitnodiging kwam nadat er, begin dit jaar, een mailing over onze TOP2000-dienst rond was gestuurd. In Gramsbergen noemen ze het een "Zing en swingdienst". We zingen vanavond alleen maar nummers die ooit in de TOP2000 hebben gestaan. Om 18:00u. zijn we bij de kerk en bouwen de boel op. We zijn vanavond voor het eerst weer in onze winterkleding. Voor de dienst zingen we: "Just another day in paradise" en in de dienst achtereenvolgens: "Lean on me", "So Strong", "You've got a friend", "Bridge over trouwbled water" en "Shackles". Ook zingen we samen met de gemeente "Heer, U bent altijd bij mij".

   
    
    

 Zondag 3 december gaan we de eerste "Young Messiah" van het nieuwe seizoen opvoeren in de "Goede Herder kerk" in Borger. Om 15:45u. staan we met de opbouwploeg voor de deur van de vrij moderne kerk. Gelukkig is er een deur vlak naast het mooie grote podium, waardoor het opbouwen voorspoedig verloopt. Om 17:00u. is het tijd om te eten. We worden verwend met lekkere gesmeerde broodjes en heerlijk mosterdsoep met spekkies. Om 18:00u. arriveert de rest van de groep. We missen vanavond maar liefst 7 mensen, waardoor er ruimte genoeg is op de podiumstukken. Het inzingen gaat wat moeizaam omdat vooral het geluid van de monitors wat vreemd klinkt. Pas als iedereen aan de koffie zit, zie ik wat er mis is. De SPL vitalizer van de monitorinstallatie doet het niet. Door het transport is de netstekker eruit getrild. Dat is natuurlijk snel verholpen, waarna de monitors een stuk beter klinken.

Terwijl wij aan de koffie zitten, stroomt de kerk mooi vol en als we om 19:00u. beginnen, zitten er ruim 300 mensen in de kerk in spanning te wachten op wat er gaat gebeuren. Na een korte inleiding is het dan zover en beginnen we aan onze 169-ste Young Messiah. Het wordt weer een prachtige uitvoering. Vooral Henriëtte is opvallend goed bij stem en vooral bij "I know that my redeemer lives" zingt ze heel vloeiend met opvallend veel nuances. Na het laatste Amen volgt dan ook direct een staande ovatie, die na lange tijd overgaat in een vraag om meer. Daarna zingen we onze standaard toegift "Hallelujah", waarna we onder luidt applaus aflopen. Bij de uitgang is er een collecte voor het goede doel en die blijkt de volgende dag bijna €760 te hebben opgebracht. Onder de koffie krijgen we heel erg veel mooie complimenten en delen we een aantal visitekaartjes uit. Nadat alles weer is ingepakt, drinken we nog wat en eten de laatste plakken koek op. Dan nemen we afscheid van de koster en van Alie Klaren, die ons heeft uitgenodigd en gaan op weg naar huis.

      
     
     
   

   Zondag 16 december gaan we meewerken aan een TOP2000-dienst in Lochem. Om even voor achten vertrekken we vanaf "de Bo". Onderweg horen we dat er code oranje is afgegeven voor o.a. het oosten van het land. We merken daar gelukkig niets van. Hoewel het nog een uur duurt voordat de zon opkomt, is nu al te zien dat het een mooie dag gaat worden. De lucht is helder en daardoor is het ook behoorlijk koud (-1C). Toch is er geen vuiltje aan de lucht. Van de sneeuw van de afgelopen dagen is niets meer te zien en slechts hier en daar ligt er een enigszins witte waas over het wegdek die echter nauwelijks voor gladheid zorgt. En zo komen we even voor negenen aan op de kleine maar gezellige markt in Lochem waar de enorme St. Gudulakerk het dorpsgezicht bepaald. Ook van binnen is het een indrukwekkende kerk. Dikke witte zuilen ondersteunen prachtige gewelven. Er is een flink podium waarop al het één en ander is opgebouwd voor een korenfestival. Daarvoor is er gelukkig nog genoeg ruimte voor onze spulletjes. We bouwen op en zingen in. We zijn met een mooie complete groep. En dat is maar goed ook, we moeten vanmorgen flink aan de bak en dan is een grote groep wel lekker. Jacqueline van Dop is vandaag de voorgangster en samen hebben we uitgebreid overleg gehad over de invulling. Het thema van de dienst is "I believe I can fly". Even voor tienen beginnen we aan onze twee nummers voor de dienst.

Voor de dienst zingen we "Just another day" en "Bridge over troubled water". In de dienst zingen we achtereenvolgens: "I believe I can fly", "So strong", "Mag ik dan", "O happy day", "Lean on me", "You've got a friend", "You raise me up", "Put a little love", "Have yourself a merry little Christmas", en "I believe I can fly". Tussen de nummers door zijn er schriftlezingen, gebeden, een korte preek en een prachtig gedicht. Voordat we "Your raise me up" gaan zingen, wordt er een prachtige vertaling voorgedragen dat ik met subtiel pianospel ondersteun. Dit gedicht komt bij menigeen behoorlijk binnen en velen staan even later met een brok in de keel dit nummer te zingen......... Direct na ons laatste nummer volgt er een spontaan en langdurig applaus. Nadat Jacqueline ons heeft bedankt volgt er wederom een enthousiast applaus.  Na de zegen zingen we nog "Shackles", waarbij het publiek, nu staande, vrolijk meezingt en meedeint. Dan is er nog een laatste applaus en breken we de boel af. Na een lekker kopje koffie, heel veel goede reacties en veel leuke gesprekjes met de Lochemnaren rijden we even later door een zonovergoten landschap weer naar het hoge noorden........

      
       
        

  Zaterdag 23 december gaan we meewerken aan de Kerstnachtdienst in het dialect. De TV-opnames zijn in de Nicolaaskerk in Denekamp. Even voor vieren komen we aan in Denekamp. RTV-Oost is al meer dan een dag bezig de kerk voor te bereiden op het gebeuren. De enorme kerk is fraai uitgelicht. De ruimte die wij tot onze beschikking hebben valt nu toch een beetje tegen. Het is even puzzelen voordat alles op de goede plaats staat. Helaas staat er recht voor ons zo'n enorme zuil, waardoor we maar weinig van de kerk zien en de kerk dus ook maar weinig van ons. We hebben nog voorgesteld de zuil even te verwijderen, maar dat leek de koster toch een minder goed idee hahaha.......... Als tegen kwart over vijf ook de rest van de groep er is, zingen we uitgebreid in. Als snel staat iedereen lekker te zingen op onze podiumstukken. Dan is het tijd voor de visagie. Gelukkig hoeft niet iedereen daar langs. De solisten, Hans en ik krijgen een beetje poeder tegen het glimmen en that's it. 
Daarna is het wachten tot het half acht is. Als de dienst begint is de grote kerk mooi gevuld met publiek.

      
Tijdens de dienst gebeuren er geen gekke dingen. Alles verloopt volgens plan. De enige "knipjes" zitten rondom het optreden van de harpiste, voor de rest loopt alles naadloos in elkaar over. Wij zingen achtereenvolgens: "
Alle Leegt'n",  "Maa wie kan verdraag'n", "Heurt non veur oons een Kind geboorn", "En Heij zörgt veur zien trope", "Hallelujah" en "Finale-Amen". Vanavond is Henk onze verteller en hij vertelt natuurlijk ook in het dialect.
    

    Dan zit het erop en breken we de boel af. Het was een mooie avond en een bijzondere ervaring om in zo'n enorme en ook nog eens sfeervol uitgelichte kerk te mogen zingen.

     
    
    
   

  Zaterdag 30 december gaan we op pad voor het laatste optreden van 2017 en dat kan nog net........ We gaan meewerken aan een TOP2000-dienst in de gereformeerde kerk in Coevorden. Als we daar aankomen blijkt er verrassend weinig ruimte op het podium te zijn, het is breed genoeg maar zeer ondiep. We zetten alleen de lage podiumstukken op en gebruiken daarnaast de trappen van het liturgisch centrum. Omdat Jolien er vanavond niet bij is, zingen we "You've got a friend" op de oude manier en dat oefenen we tijdens het inzingen even flink. In de dienst zingen we de volgende 8 nummers: "Nooit meer een morgen", "I believe I can fly", "Lean on me", "Put a little love in my heart", "You've got a friend", "Just another day", "Mag ik dan" en "Bridge over troubled water. Het publiek (ongeveer 100 mensen) kan onze nummers wel waarderen, zodat we na bijna ieder nummer applaus krijgen. Al met al wordt het een lange zit en net als je denkt "nu is het klaar", heeft onze dominee nog weer een flink verhaal......... Na de zegen zingen we nog "Shackles" als toegift en dan zit het gospeljaar 2017 er toch echt op.

    
    
    
    
           
          
       

         

           
2016

2018