2016  

Zondag 14 februari gaan we op pad voor ons eerste optreden van 2016. We gaan 's morgens zingen in de Hervormde kerk in Markelo. We gaan zingen we in een themadienst en omdat het is vandaag Valentijnsdag is, is het thema natuurlijk "Liefde en vriendschap". De voorganger van vanmorgen is ds. Rob Nijhuis uit Rijssen, die we hebben leren kennen tijdens de zgn. "Motordienst" vorig jaar september in Diepenheim. Voor de dienst zingen we "I wanne know your love"en "In this house". In de dienst zingen we samen met de gemeente "Geef vrede". Verder is er geen gemeentezang, maar wisselen verhaaltjes, gebeden en schriftlezingen elkaar af. Zo zingen we achtereenvolgens "De speeltuin", "Put a little love", Bridge over troubled water", "Mag ik dan", "Vroeger of later" en "Heer, U bent altijd bij mij". Na de zegen zingen we als toegift ook nog "Bless the Lord". "Mag ik dan" zingen we, of beter gezegd Dineke en Ineke, vandaag voor het eerst en het gaat heel goed. 

     Na afloop zijn er heel goede reacties. "Wat een mooie groep, wat een mooie liederen en wat een enthousiaste uitstraling ", waren veel gehoorde opmerkingen. En zo staan velen van ons onder de koffie met gemeenteleden te praten en overal krijgen we complimentjes !! Zo gaan we tegen kwart voor elf weer richting Bergentheim. Ons eerste optreden van dit jaar was een goed begin van alweer een nieuw gospeljaar.

    
    
   
       

Zondag 21 februari gaan we "The Young Messiah" opvoeren in de Gereformeerde kerk in Gees. Het is vandaag een bijzonder herfstachtige dag, veel wind en veel regen. Als we tegen vieren bij de kerk aankomen, regent het ook flink en hoewel de kar vlak bij de deur staat, worden we toch best nat bij het uitpakken. Het opbouwen verloopt voorspoedig. Dan is het tijd voor een lekker kopje koffie met een broodje erbij. Als de rest van de club er ook is, gaan we inzingen en iedereen is bij het eerste nummer al tevreden met het geluid. 
  

          
Al voor half zeven komen de eerste toeschouwers binnen, dat belooft nog wat. En inderdaad, als we om zeven uur beginnen, is de kerk bijna helemaal vol !!! Iemand van de organisatie heet ons welkom, waarna ik mijn standaard praatje houdt over de collecte voor het goede doel en het applaudisseren. Dan is het zover en beginnen we aan onze 157-ste uitvoering.

 Het wordt weer een heerlijk uurtje. De prachtige muziek van Händel zorgt nog steeds voor kippenvel. Henriëtte, die nog steeds wat problemen heeft met haar stem,  zingt vanavond slechts één nummer (And the glory of the Lord), alle andere nummers worden door Jolanda gezongen. Na het laatste nummer blijkt "de kerk" ontzettend genoten te hebben. Allereerst is er een langdurig applaus en na de toegift (waarbij men meeklapt) is er zelfs een staande ovatie. Direct na afloop zijn er weer heel veel enthousiaste reacties. En zo beleven we vanavond een mooie eerste opvoering van dit jaar. Er zullen er binnenkort nog veel volgen........

  
      
       
      

Zondag 28 februari gaan we "The Young Messiah" opvoeren in de Protestantse kerk in Haaksbergen. Het is een mooie oude ruim ingerichte kerk, met voldoende ruimte om de boel op te bouwen. Alles verloopt dan ook soepel. Even voor vijven gaan we aan de koffie met een paar belegde broodjes die goed smaken. Tegen zes uur komt ook de rest van het koor binnen. Net als vorige week zijn we vanavond weer met een vrij complete groep. Het inzingen gaat vlot zodat er nog ruim de tijd is voor een lekker kopje koffie. Dan is het zover, ds Gonda Elzinga (die we nog kennen uit Glanerbrug) opent de avond door een gedeelte uit het fantastische verhaal van Stefan Zweig over het ontstaan van "The Messiah" te vertellen. Even later klinken dan de bekende klanken van de Ouverture en komt het koor oplopen. Vanavond zit ik gelukkig vrij ver naar voren, waardoor ik achter de piano een mooi uitzicht heb op het koor. Het is een prachtig plaatje. Op de hoge witte muren achter ons decor komt onze achtergrond verlichting prachtig uit. Ook de klank is heel mooi in deze grote kerk.

Henriëtte is vanavond zo goed bij stem dat ze al haar nummers zingt. Jolanda heeft het doordoor vanavond wat makkelijker en zingt ook opvallend goed, Al met al wordt het een indrukwekkend concert. Na afloop is er dan ook een flink applaus, dat na het dankwoordje van Gonda nog eens wordt herhaald. Nadat ik de collecte heb toegelicht, zingen we zoals gebruikelijk "Halleluja" als toegift, waarna we onder een staande ovatie aflopen om vervolgens zelf te collecteren bij de twee uitgangen. Na afloop is er helaas geen koffie, dus als alles weer in de kar zit, rijden we weer naar het hoge noorden........

    
   
   

Zondag 13 maart gaan we "The Young Messiah" zingen in de Koepelkerk in Veenhuizen. Het is prachtig weer vandaag en na een uur rijden, komen we aan bij de Koepelkerk die in een parkachtige omgeving tussen hoge bomen ligt. Ook van binnen is het een bijzondere kerk. De kerk heeft de indeling van een amfitheater. Voor ons is niet al te veel ruimte en we moeten de nodige moeite doen om alles een plaatsje te geven. Tijdens het opbouwen zijn er lekkere broodjes bij de koffie en er is ook lekkere groentesoep. Als het koor er is gaan we inzingen. Jolien zingt vanavond voor het eerst mee. Ze heeft de afgelopen weken goed geoefend en staat bij het inzingen al net zo te stralen en te genieten als de rest.

Als we om 19:00u. beginnen, blijkt de publieke belangstelling nogal tegen te vallen, er zitten ongeveer 80 mensen in de kerkzaal. Desondanks wordt het een prachtige opvoering. Er wordt vol vuur gezongen en iedereen staat duidelijk zichtbaar te genieten van het concert. Dan is het voorbij, het laatste machtige akkoord klinkt uit, waarna een langdurig applaus weerklinkt. Omdat er niet al te veel publiek is, is het deze keer geen stormachtig applaus,  wel kun je aan de blijde gezichten zien dat het een welgemeend applaus is. Dan is er natuurlijk nog onze standaard toegift waarop we worden bedankt met een staande ovatie. Ook vanavond collecteren we zelf bij de uitgang. Als alles weer in de kar zit, drinken we nog een lekker kopje koffie met een heerlijk zandgebakje erbij en gaan dan op weg naar het verre "Bergentheim en omstreken"..........

     
     
     

Zaterdag 20 maart gaan we "The Young Messiah" zingen in de protestantse kerk in Emmer-Compascuum. Het voelt wel wat vreemd. Een zaterdagavond en dan ook nog een uurtje later dan normaal. De kerk blijkt vrij klein te zijn, het liturgisch centrum daarentegen flink uit de kluiten gewassen. Hierdoor kunnen we alles mooi ruim opbouwen en het gaat dan ook erg vlot vanmiddag. Om 18:00u. gaan we even wat eten. Er is gezorgd voor lekkere broodjes bij de koffie en er zijn zelfs kroketten !! Even na zevenen komt de rest van de groep binnen en wordt er ingezongen. Omdat het publiek vanavond juist heel vroeg is, kunnen ze al vast wat meegenieten van "And the glory of the Lord". Daarna gaan we aan de koffie. Als we om 20:00u. gaan beginnen is de kerk op een tiental stoelen na, helemaal vol !!!

Ook vanavond gaat het weer prima. Er wordt heel goed gezongen en iedereen staat weer te stralen. De beleving spat er van af. Na het laatste nummer blijkt dat het publiek ook vanavond weer met volle teugen heeft genoten. Er lijkt even geen eind te komen aan de staande ovatie !! Dan volgt er een mooi bedankwoordje, is er weer een groot applaus, wordt er gecollecteerd en zingen we onze toegift. Onder weer een staande ovatie lopen we daarna af en zit ook deze uitvoering er op. 

    
     
      
      

Zondag 21 maart gaan we zingen in de doopdienst van Renske, dochter van Anneloes en Benno. Plaats van handeling is de Ark in Bruchterveld. In 2014 hebben we hier ook al in twee doopdiensten gezongen. Op 6 april lieten Anneloes en haar broer dopen en op 5 oktober liet Anneloes' zus Astrid zoontje Noud dopen. En nu, bijna twee jaar later, zijn we weer in de Ark en weer wordt er gedoopt en weer heeft Anneloes een groot aandeel in het geheel. Ze is niet alleen de trotse moeder van Renske, maar ze gaat ook weer dat prachtige "Never alone" zingen. Het wordt een heel mooie dienst en dat is mede te danken aan de vlotte, ontwapenende en enthousiaste manier van doen van de jonge ds. Rineke van Doorn. Tijdens de dienst zingen we, behalve "Never alone" ook nog "Make us one", "In your arms", "The family tree" en het "Dooplied". Na afloop blijkt dat velen hebben genoten van onze bijdrage aan deze bijzondere dienst. 

       
      
      
       

Goede Vrijdag 25 maart gaan we "The Young Messiah" opvoeren in theater "de Voorveghter" in Hardenberg. Om zes uur zijn we bij de zaal om de boel op te bouwen. Het opbouwen verloopt probleemloos en als we de boel gaan testen, blijkt alles naar behoren te werken. Om acht uur komt de rest van de club en zingen we in. Ook dit gaat goed. Iedereen is tevreden over het geluid, zodat we al snel naar de koffie kunnen. Even na half negen arriveren de eerste toeschouwers. Als even na half tien ook de 162-ste toeschouwer binnen is, sluiten we de deuren en kunnen we beginnen. Ik heet iedereen van harte welkom bij de 24-ste jaargang van traditionele uitvoering van The Young Messiah" op Goede Vrijdag. Ik vertel ook dat dit onze 161-ste opvoering is sinds we in 1993 zijn begonnen. En als ik daarna vertel dat, als we alle optredens meetellen, dit ons 999-ste optreden is, levert dit het eerste applaus van deze avond op. Natuurlijk vertel ik ook over het goede doel van dit jaar, de stichting "Volunteer for South Africa". En dan is het zover, we gaan beginnen.

Vanaf de eerste maten klinkt het geweldig en er volgt dan ook een werkelijk prachtige uitvoering. Wat mij betreft is dit de beste van het afgelopen seizoen. Het koor zingt geweldig, met veel overgave en expressie. De sopranen zingen moeiteloos de hoogste noten en het klinkt ook nog eens heel zuiver en krachtig. Ook de solisten laten zich van hun beste kant horen. Van Joan zijn we dat wel gewend, die zingt zoals altijd mooi beheerst en gedragen. Zo is Comfort Ye altijd een verademing om naar te luisteren. Even later blijkt dat ook Jolanda vanavond heel goed bij stem is. De hoge noten bij Ev'ry valley komen er zeer overtuigend uit. Henriëtte bezorgd ons echter de grootste verrassing van deze avond. Had ze de afgelopen optredens zoveel last van haar stem dat Jolanda vaak in moest vallen, vanavond gaat het uitstekend, het is lang geleden dat ik haar zo goed heb horen zingen !! Zo volgt het éne prachtige nummer het andere op. Ook heel bijzonder is elke keer weer "He was despised". De combinatie van Joan's mooie beheerste stem en Hendrikus' muzikale beweeglijke stem is heerlijk om naar te luisteren. En zo gaan we langzaam naar het slotnummer met daarin die geweldige climax in het slotdeel. De muziek zwelt aan, het koor geeft alles en zo eindigt dit concert in een indrukwekkend massaal eind. De apparatuur wordt tot aan het eind van haar dynamische bereik belast, maar het gaat goed. Ook dit majestueuze eind komt helder en onvervormd uit de geluidsinstallatie. En dan is het afgelopen en weerklinkt er een welgemeend applaus. Na een slotwoordje zingen we dan nog "Hallelujah" als toegift, waarop een staande ovatie volgt. Zelf ben ik behoorlijk onder de indruk van deze geweldige uitvoering en even later blijkt dat ook het publiek ontzettend genoten heeft. Er zijn weer ontzettend veel erg leuke reacties. Nadat alles weer in de kar zit, gaat een aantal mensen nog even bij Martkzicht wat eten en drinken. Zo genieten we nog even uitgebreid na van een fantastische avond.  

      
      
     
     

En dan is het zover. Het is zondag 3 april 2016 en wij gaan op pad voor ons DUIZENDSTE OPTREDEN. Om 09:15 verzamelen we ons bij "de Bo". Iedereen is in een uitgelaten stemming en we feliciteren elkaar met ons 1000-ste optreden. Daarna vertrekken we naar de Ontmoetingskerk in Nieuwleusen. Daar aangekomen blijkt dat we net voldoende ruimte hebben op het podium. We zijn vandaag met een vrijwel complete groep, alleen Anneloes ontbreekt. Na het opbouwen gaan we inzingen. Dan verschijnen opeens de kinderen van Hans en Marga en voor Hannie en mij is Frank er (Marleen moet werken). We krijgen bloemen overhandigd en we worden gefeliciteerd met ons 1000-ste optreden. Dan is het tijd voor een kopje koffie. Als het bijna 11:00u. en we de kerk in moeten, moeten natuurlijk bijna al onze dames nog even naar het toilet, waar zich al snel een flinke wachtrij vormt. Maar goed dat we niet voor de dienst hoeven te zingen hahaha....... Het wordt een bijzondere dienst. Zo zijn er bijvoorbeeld opvallend veel jonge mensen (het is dan ook een jeugddienst) en de jeugd verzorgt ook het grootste deel van de liturgie. 

We zingen in de gebruikelijk 3 blokjes van 2 nummers achtereenvolgens: "I wanna know what love is", "Bridge over troubled water", "De Speeltuin", "Make us one", So Strong en "A better friend". Voor ons eerste nummer vertel ik o.a. dat dit ons 1000-ste optreden is, waarop we zonder nog maar een noot te hebben gezongen, ons eerste applaus krijgen. Het zingen gaat goed en iedereen staat vandaag (weer) heel enthousiast te zingen. Na afloop zijn er ontzettend veel leuke reacties  zoals: "Het was echt heel mooi, jullie mogen elke week wel komen zingen " en "Ik zou zo lid willen worden". Direct na afloop krijgen trouwens ook Henriëtte en Jolanda bloemen van hun kinderen. Zo is het al met al één en al feestelijkheid vandaag........ en dan moet de "afterparty" nog beginnen.......... 
   
Nadat alles weer in de kar zit, wordt er nog even koffie gedronken en daarna gaan we met z'n allen naar Rheezerveen, voor een gezellige lunch in de "feestschuur" bij Lucas en Ineke. Er zijn maar liefst 3 soorten soep, belegde broodjes en zelfs zijn er kroketten. Voordat we gaan eten is er eerst nog even een officieel gedeelte. Roelie van 't Hag presenteert een mooi kunstwerkje. Met bloemen en kaarsen heeft ze het getal 1000 heel mooi uitgebeeld.  

Daarna krijgt iedereen namens het bestuur een aandenken aan ons 1000-ste optreden aangeboden in de vorm van een "zilveren" microfoon op een voet met daarin het getal 1000 gegraveerd. Jolien krijgt er één met de tekst "Welkom bij Samen op Weg". Het wordt een erg gezellig etentje, waarna de groep zich langzaam oplost en huiswaarts keert. Zo komt er een eind aan een heel bijzonder optreden en een heel bijzondere dag, waaraan we nog lang met veel plezier zullen terugdenken.

     
     
     
     

Zondag 10 april gaan we zingen in de Stephanuskerk in Hardenberg. We zijn gevraagd door Dineke, die in deze dienst bevestigd zal worden als ouderling. De  dienst begint om 10:30u. en omdat er ook nog een dienst is van 09:00u. tot 10:00u., bouwen we de boel de dag ervoor al vast op. Tegenwoordig staat de grote tafel op een extra verhoging, waardoor wij daar niet meer kunnen staan. We gebruiken daarom alleen onze lage podiumstukken en met de nodige moeite past alles net. Zo is het maar goed dat we vandaag 8 mensen missen. Zelfs nu staan twee van ons nog naast ons eigen podium op de verhoging van het liturgisch centrum. Als we met meer waren geweest, had het helemaal niet gepast. In de dienst zingen we  "Mag ik dan", waar Henriëtte invalt voor Ineke,  "Nearer my God tot thee", "Heer, U bent altijd bij mij" en "Make us one". Na de dienst zingen we, terwijl Dineke voor in de kerk felicitaties in ontvangst neemt, nog "So Strong" en "I wanna know your love". Al met al was het een bijzondere dienst, waaraan we met veel plezier hebben meegewerkt.

     
    
    
  

 Zondag 17 april gaan we voor het eerst dit jaar "Hold on, help is on the way" opvoeren in de Geref. kerk in Sellingen. Gelukkig hebben ze de ramen afgeplakt met landbouwplastic, waardoor het, terwijl buiten om 19:00u. de zon gewoon nog schijnt, in de kerk nu mooi donker is. Omdat we hier vorig jaar "The Young Messiah" hebben opgevoerd, weten we hoe we de boel moeten opbouwen en dat verloopt dan ook voorspoedig. Dan is er koffie met lekkere soep en broodjes. Als tegen 18:00u. de rest er ook is, gaan we inzingen. Al snel staan we lekker te zingen en is iedereen tevreden over licht en geluid. Na nog weer een lekker kopje koffie, kan het feest dan om 19:00u. beginnen. Natuurlijk is de kerk niet vol, dat lukt de laatste jaren al lang niet meer. Toch valt de belangstelling niet tegen. En zo beginnen we even later vol goede moed aan wat een heerlijke uitvoering zal blijken te worden.

Als we het podium oplopen, krijgen we al het eerste applaus. Dan beginnen we met "Shine your light", waarna nog 12 mooie nummers volgen. We zingen vanavond ook onze twee nieuwe nummers "Make us one" en "Mag ik dan". Het wordt een prachtig concert, waarbij iedereen vol overgave staat te zingen en dat is te zien en te horen. Het klinkt zeer overtuigend en muzikaal. Na afloop blijkt ons enthousiasme goed overgekomen te zijn. We krijgen heel veel complimentjes. Men heeft genoten van de zang, de muziek en de positieve boodschap !! En dan is het tijd om de boel af te breken en in te pakken. Na nog een laatste kopje koffie rijden we een uurtje later blij en tevreden weer naar huis. 

    
      
     
      
    
   

Het weekend daarop gaan we op pad voor ons vierde en vijfde optreden van deze wel erg drukke maand. We beginnen op zaterdag 23 april in de Höftekerk in Hardenberg. We werken mee aan een benefiet concert voor Giny Pullen's "Home of hope and dreams". Ook muziekvereniging SDG en het Ensemble van het HCM werken mee. Bovendien wordt er tijdens één van de nummers van SDG ge-acrogymed. Giny is er vanavond trouwens zelf ook bij. Om 19:30u. begint de avond. SDG opent, daarna is het Ensemble aan de beurt, waarna wij het eerste deel van de avond afsluiten. In de kerk zitten zo'n 130 mensen vol aandacht te luisteren en te genieten. En er valt nogal wat te genieten. SDG klinkt massaal en speelt bekende songs, waaronder een Michael Jackson-medley en een Eric Clapton-Medley. Even later blijkt het Ensemble over prima zangers te beschikken, die heel goed weten wat ze doen. Ze zingen prachtig en worden zeer smaakvol op de piano begeleid. Ook wij doen het goed. We staan weer enthousiast te zingen en het plezier straalt er vanaf. In ons eerste blokje zingen we: "I wanna know what love is ", "De Speeltuin", "Make us one" en "Put a little love". 
    

       
Nadat Giny aan de hand van een aantal foto's iets heeft verteld over de kinderen die tegenwoordig in het huis wonen, is er een collecte voor het goede doel. Daarna pakken wij de draad weer op en zingen: "Shackles", "So strong", "Mag ik dan" en "A better friend". Daarna is de beurt weer aan het Ensemble. Ze zingen o.a. "Goodbye lady's ", waarop onze meiden, die vlak voor het ensemble zitten enthousiast reageren en opgewonden geluidjes beginnen te maken. Grote hilariteit alom....
Dan sluit SDG de avond met een aantal heerlijke nummers af. Het laatste is "Walkin' on sunshine". Wij gaan staan in de banken en doen enthousiast mee, We klappen en zingen het refreintje uit volle borst mee. Even later hebben we de hele kerk mee. Iedereen staat en het wordt een echt feestje. 
  
Dan is het voorbij. Het was een heerlijke avond. We hebben genoten en veel plezier gehad. Nadat alles weer in de kar zit, drinken we nog wat in "de Schakel". Hier blijkt de avond meer dan 1200 euro opgebracht te hebben en het is een goed gevoel om te weten dat wij daar aan hebben mogen meewerken.

    
    
    
     

De dag erna, op zondag 25 april gaan we dan op pad voor ons vijfde en laatste optreden van deze maand. We gaan zingen in de Pauluskerk in Wezep. In 2008 hebben we hier met veel succes "The Young Messiah" opgevoerd en nu zijn we dus terug. Als we bij de kerk aankomen blijkt deze te zijn voorzien van een grote glazen pui en een soort foyer. De eigenlijke kerkzaal en het podium zijn nog hetzelfde. Het podium loopt wat rond en heeft twee niveaus. Wij bouwen alles op op het hoge achterste gedeelte en kunnen daar prima staan. Na het inzingen is er nog tijd genoeg voor een kopje koffie. Voor de dienst zingen we "I wanna know your love" en "Bridge over troubled water. De dominee heeft een goed verhaal en een vlotte opgewekte manier van doen. We zingen in de dienst "De Speeltuin", "Make us one", "Heer, U bent altijd bij mij" en "Shackles". Het publiek zit zichtbaar te genieten en zingt regelmatig mee. De dominee bedankt ons uitvoerig en is merkbaar onder de indruk van onze bijdrage. "Zang en muziek van een hoog niveau ". Het zou mij niet verbazen als we binnen afzienbare tijd nog weer eens deze kant op moeten.........

    
     
    

Zondag 29 mei gaan we om 17:00u. zingen in Daarlerveen. Na een heel drukke maand april, hebben we het in mei lekker rustig. Door de meivakantie en Pinksteren hebben we maar één keer geoefend. Een aantal van ons hebben elkaar afgelopen vrijdag en zaterdag ontmoet tijdens de "Samenloop voor hoop" en nu mogen we weer lekker uit zingen. We werken mee aan een openluchtdienst om 17:00u. op het sportveld in Daarlerveen. Helaas is het deze middag wat regenachtig, zodat we uit moeten wijken naar de sportkantine. Deze is niet al te groot (zo passen onze boxen maar net onder het plafond), maar de publieke belangstelling blijkt even later zodanig, dat het allemaal toch in het kleine zaaltje past. Het wordt een leuke dienst waarin onze bijdrage erg wordt gewaardeerd. Een oud collega vertelt na afloop dat we een erg leuke en enthousiaste groep hebben. Het was dus weer goed !!!

     
    
    


Zondag 5 juni gaan we om 19:00u. zingen in de feesttent in Nieuwlande. De tent staat vlak bij de kerk waar we vroeger een paar keer hebben gezongen (maar dat is wel erg lang geleden). Aangekomen bij de tent, bouwen we de boel op voor het grote hoge podium. In de tent is nog goed te ruiken dat het de vorige avond feest is geweest.  In de dienst zingen we de gebruikelijke drie blokjes van 2 nummers. Zo zingen we "I wanna know your love, Bridge over troubled water, de Speeltuin, Make us one, Heer, u bent altijd bij mij en Shackles. Het wordt een leuke dienst met een jonge dominee, die na afloop wel heel erg enthousiast is over onze groep. 

          
               
             

  Zondag 3 juli gaan we op pad voor het laatste optreden voor de zomervakantie. Om 11:00u. is er een openluchtdienst op het sportveld in Radewijk. Als we daar even voor tienen aankomen, blijkt de organisatie niet veel vertrouwen te hebben in het weer en vertelt ons dat de dienst daarom in de kerk wordt gehouden. We rijden dus nog even door en bouwen de boel op in de mooie kerk van Radewijk. Het wordt een fijne dienst waarin ds. Langbroek een  erg goed verhaal heeft rond het thema "Jij bent bijzonder". Wij zingen de gebruikelijke liedjes, waarbij we "De Speeltuin" nu eens een keer overslaan. Na afloop zijn er heel veel mensen die ons even aanspreken om te vertellen hoe mooi ze het hebben gevonden. 
Zo is deze dienst een waardige afsluiting geworden van de eerste helft van het gospeljaar 2016

        
        
         
         
         

Zondag 4 september gaan we net als vorig jaar naar de Johanneskerk in Diepenheim, om mee te werken aan de "Motordienst". Even voor half negen komen we aan bij de Johanneskerk en bouwen de boel op. Het inzingen verloopt goed en iedereen is tevreden met het geluid. Dan is er nog voldoende tijd voor een lekker kopje koffie. Als we even voor tienen weer de kerk inlopen, is het gelukkig iets drukker dan vorig jaar, maar echt vol is het toch niet. Dat wil tegenwoordig schijnbaar niet meer... De opzet van de dienst is een soort kopie van vorig jaar. Dezelfde dominee en dezelfde opbouw, waar het verhaal van de dominee (0ver de kracht van Simson) onderbroken wordt door een aantal nummers. Ook dit jaar doen Jodie ten Tije en Sanne Klein Horsman weer mee. We beginnen met "How great thou art" en daarna komen achtereenvolgens: "De speeltuin", "Your word", "So Strong", "You raise me up", "Heer, U bent altijd bij mij", "Mag ik dan" en tot slot "Oh happy day".  Na elk nummer is er een hartelijk applaus en "Oh happy day" wordt echt een feestje, waarbij iedereen staat en velen gezellig mee doen. 

     Na afloop zijn er erg veel enthousiaste reacties en nadat we de boel weer in de aanhanger hebben, gaan we nog weer even een lekker kopje koffie drinken. Hierbij worden we nog eens uitvoerig bedankt en krijg ik een mooie bos bloemen. Het aanbod van soep en brood slaan we af, zodat we na de koffie weer naar huis rijden. Gelukkig is het weer ondertussen opgeknapt. De zon schijnt en het is behoorlijk blauw in de lucht. Eind goed al goed.

     
      
     

Zondag 11 september gaan we zingen in de startdienst in de Stephanuskerk in Hardenberg. De dienst begint om 10:00u. en het is de enige dienst die ochtend. Daarom kunnen we deze keer gewoon opbouwen voorafgaande aan de dienst. Tijdens de dienst zingen we achtereenvolgens: "I wanna knwo what love is", "Mag ik dan", "Make us one", "You raise me up", "Heer, U bent altijd bij mij" en na de dienst zingen we "Shackles". De kerk is goed gevuld en het wordt een mooie dienst, waarin we veel applaus krijgen. Ook na de tijd zijn er veel goede reacties. Nadat alles weer in de kar zit, gaan we koffiedrinken in "de Schakel". Ook hier krijgen we weer veel complimentjes. Zo krijgen we van een drietal bezoekers een "dikke tien ". 

    
    
    

Zondag 2 oktober gaan we zingen in de Kruiskerk in Lutten. Na het opbouwen zingen we in en alles gaat goed. Daarna is er koffie. Voor de dienst zingen we  slechts één nummer: "Bridge over troubled water". Het tweede blokje wordt dan  "Heer U bent altijd bij mij" en "You raise me up" en voor de collecte zingen we "Mag ik dan" en "Shackles". Na afloop zijn er veel leuke reacties. Ook de dominee blijkt onder de indruk te zijn en het zal ons niet verbazen als we binnenkort een uitnodiging krijgen van zijn gemeente (ergens in Drente). 

      
      
       

Zondag 9 oktober gaan we zingen in de Sionskerk in Zwolle. De dienst begint op een nogal vreemd tijdstip: 16:30u. Aangekomen bij de kerk blijkt deze een flinke kerkzaal te hebben. Wij worden geacht ons op te stellen links van het midden en gebruiken i.p.v. onze podiumstukken de traptreden. Na het opbouwen, zingen we in. We zijn vandaag met een kleine groep. Zo zijn er maar drie jongens. Hierdoor moeten we "de Speeltuin" vervangen door "Mag ik dan". Het wordt een aardige dienst met een vrij jonge dominee met een vlotte manier van doen. Ook vandaag zijn er na afloop veel leuke reacties. 

      
       
        

Zondag 20 november beginnen we ons 25-ste "Young Messiah"-seizoen met een uitvoering in de Johanneskerk in Diepenheim. Het opbouwen verloopt voorspoedig, Wel zijn er een paar kleine probleempjes met het licht, maar die zijn al snel opgelost. Als het koor er is, wordt er ingezongen en iedereen is al snel tevreden. Ondertussen zijn de eerste bezoekers er ook al. Dat belooft nog wat....... Dan is er nog voldoende tijd voor een lekker kopje koffie. Als we na de koffie weer terugkomen, blijkt de publieke belangstelling toch niet al te groot te zijn. Ik schat dat de kerk al met al half vol is. Dan is het 20:00u. en nadat ik iets heb verteld over de twee goede doelen van dit seizoen en de gang van zaken, beginnen we dan aan onze 162-ste uitvoering van "The Young Messiah". 

 Het wordt een prachtige uitvoering. Het klinkt prachtig, het ziet er prachtig uit, er wordt goed gezongen en iedereen staat te stralen. Als op een gegeven moment Henriëtte's stem wat begint over te slaan, laat ze haar volgende solonummers over aan Jolanda. Zelf zingt ze nog wel "And the glory of the Lord". Na afloop is er een zeer langdurige staande ovatie, die pas stopt nadat ik duidelijk aangeef nog wat te willen zeggen. Natuurlijk zingen we ook deze avond weer onze standaard toegift en dan is het voorbij. Aan de zeer vele enthousiaste reacties merken we dat dit een zeer geslaagde start is geweest van alweer een nieuw "Youmg Messiah"-seizoen.

     
      
      

Zondag 27 november gaan we voor de 163-ste keer "The Young Messiah" opvoeren, deze keer in de "Oude Mattheüs" in Eibergen. Als we om 16:00u. aankomen bij de kerk is de ontvangst allerhartelijkst en blijkt de "Oude Mattheüs" een prachtige sfeervolle oude kerk te zijn. Nadat we een aantal dingen op zij hebben gezet, is er ruimte genoeg om alles mooi neer te zetten. Het opbouwen verloopt dan ook voorspoedig. Na een eerste kopje koffie is er even na vijven een tweede kopje met broodjes en soep. Als om 18:00u. ook de rest is gearriveerd, wordt er ingezongen. Het klinkt goed en het plaatje is prachtig met die gigantische koepel op de achtergrond, waar door de hoge ramen heel sprookjesachtig wat geel licht valt van de lantaarns buiten de kerk. Na het inzingen wordt er nog weer koffie gedronken en als ik tegen zevenen weer de kerk in ga, blijken de banken bijna helemaal vol te zitten met publiek.

Ina van der Graaf opent de avond, waarna ik nog iets vertel over de goede doelen en dan kan het feestje beginnen. Het wordt een heerlijk uurtje. Henriëtte is vanavond opvallend goed bij stem en haalt de hoge noten met hoorbaar gemak. Ik weet dat het wat eentonig wordt, maar ook vanavond wordt er weer met zichtbaar en hoorbaar enthousiasme gezongen. We genieten zelf weer met volle teugen van het zingen en musiceren. Dat ook het publiek heeft genoten, blijkt uit het wel erg lange applaus, dat pas stopt nadat ik ben opgestaan om nog het publiek te bedanken en de toegift aan te kondigen. Na de toegift is er dan nog een staande ovatie en dan is het feestje voorbij. Ook vanavond zijn er weer ontzettend veel goede reacties. Hendrikus vertelde nog over iemand die het zo knap vond dat ondanks de vaak massaal klinkende muziek, de Engelstalige teksten van het koor nog woordelijk te verstaan waren. Nadat alles in de kar zit, drinken we nog een laatste kopje koffie, deze keer met een lekker speculaasje of wat pepernoten erbij. Dan nemen we afscheid van de nog steeds onder de indruk zijnde Eiberganaren en gaan op weg naar huis. 

      
       
       

Zondag 11 december reizen we sinds lange tijd weer eens naar het hoge noorden. Deze keer voor de 164-ste uitvoering van "The Young Messiah". Deze keer in het Kruispunt in Bovensmilde. Natuurlijk kan het kruispunt qua sfeer niet op tegen zo'n mooie oude kerk als de "Oude Matheus", toch is de kerk mooi ruim en is het podium naar voren toe uitgebouwd, zodat we voldoende ruimte hebben. Het opbouwen verloopt dan ook voorspoedig. Vandaag zijn we voor het eerst uitgedost in onze nieuwe T-shirts met daarop testen die aangeven dat wij de "Samen op Weg - CREW" zijn hahaha.....  Dan is het tijd voor een broodje en een kopje koffie of thee. Tegen zessen arriveert de rest van de club en gaan we inzingen. Ook dit gaat goed. Nu nog even afwachten hoe groot de publieke belangstelling is. Ondertussen drinken we nog een kopje koffie en maken we kennis met dominee Diete Kits. Dan is het zover. Diete kondigt ons kort aan, ik vertel nog even iets over de goede doelen en over het applaudisseren en dan beginnen we. Waar ik zit klinkt het prachtig en als even later vooral Jolanda maar ook Henriëtte goed bij stem blijken te zijn, is het duidelijk dat dit een heerlijk uurtje gaat worden. En dat wordt het !! Het koor klinkt vol en indrukwekkend en iedereen heeft er weer zichtbaar en hoorbaar plezier in. 

Na het laatste nummer is er dan ook een luidruchtig en langdurig applaus, waarna Diete helemaal enthousiast het podium ophuppelt, ons uitvoerig bedankt en vraagt of we nog wat gaan zingen. Als we even later onze standaard toegift ten gehore brengen, doet Diete gewoon met ons mee. Ze is tussen de sopranen op de voorste rij gaan staan en zingt vol vuur mee hahaha..... Toch wel bijzonder, iedere keer denken we weer, "wat is het publiek enthousiast, wat een geweldig optreden" en dan blijkt de volgende keer dat er toch nog weer een schepje boven op kan, deze keer dus in de vorm van éne Diete Kits.............

       
         
         

Zondag 18 decvember gaan we op pad voor ons laatste optreden van dit jaar. Het is ook gelijk het optreden het verst bij ons vandaag. Vandaag gaan we "The Young Messiah" opvoeren in de "Taborkerk" in Epe. Na een reis van anderhalf uur komen we aan bij de kerk. Het is een behoorlijk groot doosvormig geval. Er is zoveel ruimte voor het (grote) podium, dat we onze spullen voor het podium opbouwen om zo wat dichter bij het publiek te kunnen staan. Omdat we ruimte te over hebben, gaat het opbouwen mooi snel. Als de rest van de club er tegen zessen ook is, gaan we inzingen. Al snel is iedereen tevreden en gaan we nog een kopje koffie drinken. Als we om 19:00u. beginnen zitten er nog geen 100 mensen in de zaal..... Maar goed, we doen het voor de mensen die er wel zijn. 

Na de gebruikelijke toespraakjes gaan de lichten uit en beginnen we aan onze 165-ste Young Messiah. Naar een paar maten gaat het dan opeens mis met de stroomvoorziening. De sterkstroom klapt er weer uit......... Nadat we de boel weer hebben ingeschakeld en ik de  sequencers weer heb geladen, proberen we het opnieuw. Omdat we de oorzaak van de uitval niet kennen, blijft het spannend. Maar naarmate het concert vordert, neemt het vertrouwen in de stroomvoorziening weer toe. Zelf schrikken we gelukkig allang niet meer van dit soort incidenten. Alles gaat goed. Ook vandaag blijken alle solisten heel goed bij stem en ook het koor laat zich van z'n beste kant horen. Kortom het wordt wederom een heerlijke uitvoering. Er is dan ook een langdurige staande ovatie na het laatste nummer. Ook na onze standaard toegift is er weer een enthousiast applaus. Nadat alles weer in de kar zit, gaan we tegen 20:45u. weer op weg naar huis.

       
         
          
         

  En zo komt er een eind aan al weer een heerlijk gospeljaar. Nu maar eens zien wat 2017 ons allemaal brengt.......

      
        
       

         

           
2015

2017