2015  

    Ons eerste optreden in het gospeljaar 2015 is op zondag 1 februari. We gaan 's morgens zingen in de PKN-kerk in Borne. Tegen 09:00u. komen we aan bij de mooie oude kerk in het centrum van Borne. Als we vervolgens al onze spulletjes naar binnen rijden, veroorzaken we daarmee bij sommigen een lichte paniek. Hoewel de kerk van buiten vrij groot lijkt, is er door de indeling niet al te veel ruimte voor al onze spulletjes. Na wat passen en meten en het weglaten van een gedeelte van het podium, past het gelukkig allemaal precies. Op het podium is het daardoor wel een beetje dringen, maar deze compacte opstelling ziet er wel heel mooi uit. Dan wordt er ingezongen en nadat ik het volume een paar keer heb aangepast, is iedereen tevreden en kunnen we naar de koffie. Als de dienst om 10:00u. begint, zit de kerk mooi vol. Dit komt ook omdat het een heel speciale dienst wordt,  waarin Rwanda het centrale thema vormt. Alles wordt "opgehangen" aan het thema "brood" en "delen". Er worden verhalen verteld door mensen die er zijn geweest en er wordt zelfs een dansje ingestudeerd. 

Onze bijdrage aan de dienst bestaat uit een zestal nummers. Voor de dienst zingen we "Bridge over troubled water". Ons eerste blokje tijdens de dienst bestaat uit: "De speeltuin" en "Geef vrede". In het tweede blokje zingen we: "'k Heb gelezen" en "So  strong". Tijdens de collecte speelt de organist "You raise me up" en wij zingen spontaan mee. Na de dienst zingen we ook nog "Heer, U bent altijd bij mij". Na de dienst bij het opruimen zijn er veel leuke reacties. Nadat alles in de kar zit, gaan we nog even koffiedrinken in het gebouw naast de kerk. Hier krijgen we ook weer veel complimenten. Dan is het tijd voor de terugreis. Al met al was het een bewogen morgen, maar vooral ook een heel mooie dienst !!

     
    
    

  Op zondagmorgen 15 februari gaan we 's morgens zingen in de Kruiskerk in Lutten. Omdat de dienst om 09:30u. begint, staan we even voor half negen al voor de deur. Ochtendstond heeft goud in de mond zullen we maar zeggen. We worden verwelkomd door de koster die zich onlangs via de mail afvroeg of een uur wel voldoende was voor "opbouw, sing-in, koffie, toilet, opmaak, etc...". Zijn zorgen kan ik me wel voorstellen. Vooral de laatste drie zaken die hij noemt nemen door het grote aantal dames in onze groep nogal wat tijd in beslag hahaha....... Toch lukt het vanmorgen allemaal makkelijk en dat komt ook omdat we vlakbij het podium de kerk in kunnen terwijl dit podium bovendien mooi groot is, zodat we al onze spulletjes goed kwijt kunnen. Na het opbouwen wordt er ingezongen. Gelukkig werkt alles zoals het hoort en is iedereen tevreden over het podium-geluid. Vanmorgen zijn we met een bijna complete groep, waardoor het niet alleen mooi "vol" klinkt, maar er ook nog eens mooi vol uitziet. Na het inzingen wordt er koffie gedronken in een zaaltje naast de kerk. Dan is het tijd om de kerk weer op te zoeken, waar het ondertussen gezellig druk is geworden.

          Het thema van de dienst is "Tijd voor vasten", een logische keuze nu we de "40-dagen tijd" in gaan. In ons eerste blokje zingen we "Bridge over troubled water" en "Geef vrede". Het tweede blokje bestaat uit "De speeltuin" en "'k Heb gelezen" en in ons laatste blokje zingen we "So strong" en "I wanna know your love". Al met al wordt het weliswaar een wat lange, maar tevens ook mooie dienst. Dat men onze bijdrage op prijs stelt, blijkt wel uit het enthousiaste applaus na ons laatste lied. Ook na de dienst zijn er leuke complimentjes. Tot slot is het ook wel aardig om te vermelden dat sommigen van ons, geïnspireerd door deze dienst, besluiten tot een wat "afgeslankte" vorm van het verschijnsel vasten en zich in deze 40-dagen tijd onthouden van sommige zaken.

            
     
            
        

Zondag 1 maart gaan we "The Young Messiah" opvoeren in Overdinkel. Omdat we hier vorig jaar ook waren, weten we ondertussen wat ons te wachten staat. Een klein kerkje met toch net voldoende ruimte voor al onze spulletjes. En omdat er niet voldoende stroom is, gaan we ook dit jaar wat lenen bij de buren naast de kerk. Om 15:15u. vertrekken uit Diffelen met de gebruikelijke kar vol met spulletjes. Tijdens het opbouwen is er ook weer even tijd voor koffie met heerlijke broodjes. Er wordt goed voor ons gezorgd. Als de rest van de club er even voor zessen ook is, gaan we inzingen. Het inzingen verloopt goed. Het klinkt lekker en het ziet er fantastisch uit. De muur van de kerk achter ons is prachtig uitgelicht en ook nu valt het op hoe mooi onze nieuwe lampen het koor uitlichten. 

Helaas is er vanavond minder publiek dan vorig jaar. Als we om 19:00u. beginnen is de kerk bepaald niet vol. Gelukkig wordt het wel een heerlijke avond. We zingen goed, ook de solisten zijn goed bij stem. Er wordt vol enthousiasme gezongen en gemusiceerd en voor we het weten is het uur al weer om en zijn we bezig met het laatste nummer. Daarna is er een langdurig applaus en na de toegift is er zelfs een staande ovatie en een enkeling schreeuwt zijn bewondering zelfs door de kerk. Na afloop zijn er weer ontzettend goede, soms vertederende reacties. De veelal oudere mensen vertellen ons met vuur in de ogen hoe mooi ze het vonden. Nadat alles weer in de kar zit, drinken we nog even de laatste koffie op en gaan dan zeer voldaan weer naar huis.

        
      
     

Zondag 22 maart gaan we "The Young Messiah" opvoeren in de Gereformeerde kerk in Sellingen. Precies om 4 uur zijn we bij de kerk. Het podium is vrij klein, maar het past allemaal precies. Hoewel er onlangs krachtstroom is aangelegd, werkt alles niet naar behoren. De zekeringen springen er steeds uit. Dan opeens gaat het goed, zonder dat we weten waarom......... Het opbouwen verloopt voorspoedig. Dan is het tijd om wat te eten. We krijgen heerlijke broodjes en erg lekkere soep. Ook is er drinken in overvloed. Er wordt dus goed voor ons gezorgd. Als om 18:00u. de rest van de club arriveert, gaan we inzingen. Ook dit gaat goed en snel. Iedereen is direct tevreden over het geluid. Omdat er nu tijd genoeg is, besluiten we "You raise me up" ook even te zingen. Ondertussen komen de eerste mensen al binnen, dat belooft nog wat. Net als we om 19:00u. de goed gevulde kerk in lopen om te beginnen, valt de krachtstroomaansluiting weer uit. Ik besluit het geluid dan maar uit een normaal 220V stopcontact uit de muur te halen. Nadat alles weer is opgestart kunnen we dan beginnen. Het wordt weer een heerlijk concert.

Er wordt vanavond opvallend goed gezongen, zowel door het koor alsook door de solisten. Direct na het majestueuze einde van Finale-Amen krijgen we een langdurige staande ovatie. Na een kort bedankje zingen we dan nog onze standaard toegift, waarop weer een langdurig applaus volgt, 't is dat iedereen ondertussen het podium al af is, anders hadden we zeker nog een toegift moeten geven. Ook vanavond weer blijkt dat we grote indruk hebben gemaakt met onze Young Messiah. Er zijn weer erg enthousiaste reacties en er wordt ons verzekerd dat we hier zeker nog eens weer zullen moeten komen. Als alles weer in de kar zit, drinken we nog even wat en horen we dat de collecte het fantastische bedrag van 435 heeft opgebracht. 

   
   
   
  

Zondag 1 maart gaan we "The Young Messiah" opvoeren in Steenwijkerwold. Omdat vannacht de zomertijd is ingegaan en het dus langer licht is, begint het  concert vanavond om 19:30u. Was het vorige week nog heel mooi weer, vandaag lijkt de herfst te zijn begonnen. Het is donker weer en het regent bijna de hele dag. Om half vier vertrekken we uit Diffelen richting Steenwijkerwold. Het eerste deel van de tocht valt het mee met de regen, maar hoe dichter we bij de kerk komen, des te harder begint het te regenen. Als we aankomen bij het mooie oude kerkje dat omgeven blijkt te zijn door het kerkhof, giet het pijpenstelen. Tijdens het uitpakken lopen we dan ook zo veel regenwater de kerk in, dat de koster constant aan het dweilen is. De onlangs helemaal gerenoveerde kerk ziet er van binnen prachtig uit. In de koepel voor in de kerk is gelukkig voldoende ruimte om alles goed op te zetten. Helaas kan de (kleine) avondmaalstafel niet weg. Nou ja, daar moeten de solisten dan maar "overheen" zingen. Het opbouwen verloopt voorspoedig. Er zijn lekkere belegde broodjes bij de koffie. Daarna is het tijd om de lampen te richten. Helaas is het nog zo licht, dat ons licht nog niet goed uit de verf komt. Dan komt de rest van het koor binnen. Al tijdens het inzingen verschijnen er al veel toeschouwers. 

Als we om 19:30u. beginnen zit de kerk mooi vol. Ook vanavond weer genieten we zelf met volle teugen en dat is zowel te zien alsook te horen. Er wordt geweldig gezongen en de beleving straalt er van af. Dat het publiek ook heeft genoten, blijkt uit de niet aflatende staande ovatie direct na het laatste nummer. Uiteindelijk gaat het applaus over in een soort gescandeerd klappen. Schijnbaar is men wel in voor een toegift. Maar allereerst is daar nog even een bedankje van de dominee. Dan besluiten we met onze standaard toegift "Hallelujah", waarna wederom een ovationeel applaus klinkt. Nu zijn we wel wat gewend de laatste jaren, maar toch zijn we onder de indruk van de zeer lovende en enthousiaste reacties. Bij de collecte vertaalt dit enthousiasme zich tot een prachtige opbrengst van maar liefst € 513 !!  Op de terugweg is het gelukkig hoofdzakelijk droog, wel is de wind nog af en toe stormachtig, Eenmaal terug in Diffelen, laat ik ook deze keer de spulletjes gewoon in de kar staan. Komende vrijdag mogen we immers al weer.........

     
     
    
   

Dan is het weer zover. Het is Goede Vrijdag 3 april en we gaan dus traditiegetrouw "The Young Messiah" opvoeren in theater de Voorveghter in Hardenberg. Tegen zessen komen we aan bij het theater. Het opbouwen gaat goed en als alles is aangesloten, blijkt alles ook naar wens te functioneren, zodat we ruim voordat de rest er is al klaar zijn. Tegen half negen zijn we compleet. Het inzingen gaat goed. Iedereen is al snel tevreden over het podiumgeluid. Ook in de zaal klinkt het goed. Na het inzingen gaan we een lekker kopje koffie drinken in de foyer. Ondertussen komen er steeds meer bezoekers binnen. We zien zowel oude bekenden alsook veel vreemde gezichten. Precies om half tien doof ik het zaallicht en gaan we beginnen. In de zaal zitten 220 mensen vol spanning te wachten op wat er gaat gebeuren. Ik vertel iets over het afgelopen seizoen en dan beginnen we. Het wordt gelukkig een prachtig concert. 

Het zingen gaat erg goed. Het enthousiasme straalt er van af. Henriëtte treft alle nootjes en zingt heel mooi legato. Jolanda zingt de snellere nummers altijd goed maar "How beautifull" zingt ze vanavond ook opvallend mooi. Ook de jongens zingen erg goed. Joan zingt "Comfort ye" zoals altijd heel mooi beheerst en bij "He was despised" zijn hij en Hendrikus prachtig in balans. Ze blenden heel mooi en zingen met veel expressie in de stem. En dan is daar natuurlijk nog het koor dat wederom geweldig zingt. Trefzeker (ook bij de hoge noten) en indrukwekkend massaal staan ze te stralen op de podiumstukken. Er is veel interactie en er wordt zichtbaar genoten. De jarenlange ervaring en samenwerking zorgen voor een ontspannen sfeer waardoor iedereen zich helemaal op de muziek kan concentreren en met volle teugen kan genieten van alweer een geweldig concert. Dan is het voorbij en terwijl de laatste klanken wegsterven, klinkt er een warm applaus dat al snel overgaat in een staande ovatie, die pas ophoudt als ik de microfoon pak om Mirjam Vugteveen aan te kondigen, die iets gaat vertellen over "The home of hope and dreams ". Hierna zingen wij natuurlijk nog onze toegift "Hallelujah". 

Bij de uitgang is er de mogelijkheid voor een vrije gift voor het goede doel. Als we ons daarna onder het publiek mengen in de hal en de foyer, blijkt iedereen die we spreken erg genoten te hebben. Ondertussen is ook de colecte geteld en blijkt dat we binnenkort maar liefst € 2000,- over kunnen maken naar "The home of hope and dreams ". En zo komt er een fantastisch eind aan een heel mooi Young Messiah seizoen. We kunnen met grote dankbaarheid terug kijken op 5 fantastische concerten. Benieuwd wat ons komend seizoen allemaal te wachten staat......

     
        
        
      

Zondag 10 mei gaan we 's morgens zingen in de Brugkerk in Balkbrug. Vandaag zingen we voor het eerst in ons nieuwe zomertenue: Blauw met wit. In de aanloop naar deze dienst heb ik nogal wat contact gehad met dominee Meinske van Sandijk en hebben we wat zaken afgestemd. Het wordt een dienst rond de drie thema's "schepping", "mensen" en "welvaart", die alle drie worden ingeleid door korte filmpjes. Bovendien zullen enkele deelnemers aan de Michacursus de thema's inkleuren met een kort persoonlijk verhaal. Voor de dienst zingen wij "Your raise me up" en "'k Heb gelezen". Als intochtslied zingen we daarna samen met de gemeente "Heer, U bent altijd bij mij". Met ons tweede blokje sluiten we het tweede thema "mensen moeten er zijn voor elkaar" af. We zingen: "Bridge over troubled water" en "You've got a friend". Tot slot zingen we vlak voor de collecte nog "So Strong" en "A better friend". Dat de mensen het mooi hebben gevonden blijkt wel uit het hartelijke applaus dat we daarna krijgen. Na afloop krijgen we nog diverse complimentjes, bijvoorbeeld over onze uitstraling en de beleving binnen de groep. "Jullie zijn echt een eenheid "..... Ook bijzonder was dat veel mensen in de kerk onze liedjes meezongen !! Al met al was het een heel mooie dienst.

    
   
   
   

Zondag 17 mei gaan we 's avonds zingen de d' Oale Grieze in Hellendoorn. Hier zijn we wel vaker geweest en we weten dat onze spulletjes er precies kunnen staan. Het is een mooie oude maar wel erg "diepe" kerk. Gelukkig blijkt bij het inzingen dat het prima klinkt en dat het geluid tot ver in de kerk mooi helder is en de teksten prima verstaanbaar zijn. Voor de dienst zingen we "I wanna know your love" en "You raise me up". Het klinkt allemaal lekker en indrukwekkend. Daarna zingen we samen met de gemeente "Groot is uw trouw o Heer". In ons tweede blokje zingen we "'k Heb gelezen" en "Your word". Dan volgt de preek. De dominee heeft een goed verhaal rond het thema "prioriteiten stellen". Daarna zingen wij samen met de gemeente "Heer U bent altijd bij mij". Direct daarna zingen we ons derde blokje "So strong" en "A better friend". Wij staan zeer bevlogen te zingen en het klinkt dan ook geweldig. Zo komt er een eind aan een wat lange, maar mooie dienst.

    
      
              
              
              

In laatste tijd krijgen we veel reacties op de mailing van eerder dit jaar en loopt het aantal optredens dit jaar gelukkig weer op naar een voor ons  normaal aantal. Hieronder zijn enkele zeer bijzondere optredens, maar daarover later meer. Na een aantal zeer geslaagde oefenavonden, gaan we in de maanden juli en augustus eerst maar eens lekker vakantie houden. Daarna wacht ons dan een uitdagende tweede helft van het gospeljaar 2015.

      
        
       
         

Na een zestal weken vakantie, beginnen we de tweede helft van 2015 op Zondag 23 augustus met een wel zeer bijzonder optreden. We gaan zingen tijdens een trouwdienst in de Kandelaar kerk in Heemse. Marleen van 't Hag en Frank Sollie hebben besloten voor de kerk te trouwen tijdens een reguliere ochtenddienst. Het wordt een fantastische dienst, die helemaal in het teken staat van dit kerkelijke huwelijk. Voor de dienst zingen we "So strong". Tijdens de dienst heeft Ds. Dunnewind een geweldig verhaal over een tekst uit Prediker waarin het gaat over de sterkte van een koord gevlochten uit drie strengen. Vervolgens is het prachtig te horen hoe bewust het bruidspaar gekozen heeft voor deze beeldspraak en hoe diep de bijbehorende gevoelens zitten. Vlak voor de huwelijksbevestiging zingen we "Wedding song" en tijdens de collecte nog "I wanna know your love" en "In this house". Het klinkt geweldig en we staan vol vuur te zingen. 

Na afloop krijgen we erg veel goede reacties van de talrijke gemeenteleden. Tot slot gaan we, uitgenodigd door het echtpaar, nog in Diffelen langs, waar we worden getrakteerd op soep, brood en slaatje. Wat een gedenkwaardige optreden was dit !!!

               
                    
                    

Zondag 6 september gaan we 's morgens vroeg al op pad voor weer een heel bijzonder avontuur. Plaats van handeling is de Johanneskerk in Diepenheim. De eerste contacten zijn ergens in het voorjaar gelegd en de vraag was of wij het erg zouden vinden als twee jonge plaatselijke solisten mee zouden doen. Natuurlijk vonden we dat niet erg, integendeel, het leek ons een spannende uitdaging. Zo is uiteindelijk deze "Motor & Fiets" kerkdienst ontstaan, waarin het verhaal van de dominee regelmatig onderbroken wordt door diverse nummers. Sanne Klein Horsman en Jodie ten Tije zingen ieder een solonummer, terwijl ze ook meezingen met een aantal van onze nummers. Het thema van deze speciale dienst is "You never ride alone" en na de dienst is er voor motorrijders en fietsers een mooie route uitgezet in de mooie landelijke omgeving van Diepenheim.  

Het wordt een prachtige dienst. Een inspirerend verhaal wordt afgewisseld met prachtig gezongen songs. Al tijdens de dienst is het duidelijk dat de mensen echt geraakt worden door de prachtige zang en muziek. Na afloop zijn er alleen maar heel enthousiaste reacties. Ook de dagen daarna, blijven de positieve reacties binnenstromen. Tegen het eind van de week verschijnen de eerste opnames op Youtube en kunnen we zelf ook eens terug kijken en luisteren hoe mooi het die morgen was. We worden er even stil van en zijn vervolgens erg dankbaar dat we dit met z'n allen mee mogen maken !! Ook zijn we natuurlijk trots op het prachtige resultaat van al onze inspanningen. Wat een geweldige tijden beleven wij de tegenwoordig met "Samen op Weg".
         

 De nummers zijn allemaal gepubliceerd op YouTube. Klik en geniet..........

      
      
      
     

  Het zijn voor ons drukke tijden tegenwoordig. We gaan van het éne optreden naar het andere. En zo gaan we Zondag 13 september naar de St. Nicolaas kerk in Zalk. Als we achter Zwolle over het prachtige dijkje rijden, zien we de mooie grote oude kerk al van ver liggen. Zalk ligt direct achter de dijk. Het is een schilderachtig mooi dorpje. In de kerk is er net voldoende ruimte tussen de "doophekken". Omdat we mooi op tijd zijn, zingen we even uitgebreid in alvorens naar de koffie te gaan. Het thema is "Social Media en het geloof". Wij zingen twee blokjes. Net voor de preek zingen we: "Bridge over troubled water", "I wanna know Your love" en "'k Heb gelezen". En na de preek "So Strong" en "A better friend". Het klinkt goed, we staan heerlijk te zingen en te stralen. . 

Na de dienst zijn er weer heel veel leuke reacties. Zo sprak Louise een dame die zei dat wij het mooiste koor waren dat ze ooit had gehoord. Ook de dominee vond het mooi, hij heeft dan ook een kaartje meegenomen. Voordat we de boel weer in de kar pakken, gaan we eerst even uitgebreid koffie drinken en overheerlijke gevulde speculaas eten.

        
       
         
        

  Zondagmorgen 20 september gaan we zingen in de sporthal in Bergentheim. Na het opbouwen zingen we even uitgebreid in. Doordat ik een paar nummers heb gekozen die we hier nog niet al te vaak hebben gedaan, zijn er ook nummers bij die wij niet elke week doen...... Zo heeft Dineke haar twijfels over "Only a step away". Maar als we dat even doorzingen, gaat het gelukkig heel goed. Het thema van de dienst is "Goede buren" en ds. Greet Nijmijer gaat voor. In de dienst zingen we, verdeeld over drie blokjes, "Your word", "De speeltuin", " 'k Heb gelezen", "Put a little love", "Only a step away" en "Shackles". 

Tijdens de dienst gaat het licht in de sporthal trouwens helemaal uit en wordt het podium uitgelicht door een flink aantal lampen. Wel een beetje vreemd, op een redelijk mooie zondagmorgen te zitten in zo'n grote donkere ruimte...... Het zingen gaat weer heel goed. Na afloop hoor ik niet veel reacties . Maar goed, SOW is natuurlijk een vrij normaal verschijnsel in Bergentheim. 

    
     
     
    

 Zondagmorgen 27 september besluiten we onze "Septembertour" in de Pniëlkerk in Almelo. In 1983 waren we hier voor het eerst, daarna zijn we nog een keertje geweest en nu, 32 jaar later, zijn we er weer. Na  het opbouwen wordt er ingezongen, waarna het tijd is voor een lekker kopje koffie. Omdat het de afgelopen week vredesweek was, zingen we in ons tweede blokje "Geef Vrede" en "De speeltuin". Omdat Joan en Henk er vandaag niet zijn, hebben we nog maar net voldoende jongens over om "De speeltuin" driestemmig te zingen. Het gaat desondanks heel goed en de ontwikkelingen met de enorme toestroom van vluchtelingen door de oorlog in Syrië, geven dit nummer deze keer een extra lading mee. Er volgt dan ook een flink applaus na dit nummer. Tijdens ons eerste blokje zingen we "Shackles" en "A better friend" en na de zegen zingen we ook nog "I wanna know your love" en "Laat de vlam weer branden". Na afloop zijn er ontzettend veel enthousiaste reactie's.

       
           
          
         

 Zondagmorgen 18 oktober gaan we met "Hold on, help is on the way" naar de Antenne in Dedemsvaart. Na het opbouwen zingen we even in. Ondanks het vroege uur staan we toch al snel lekker te zingen en is iedereen tevreden over het geluid. Daarna gaan we onze keeltjes snel even wat smeren met een heerlijk kopje koffie. Als de dienst om 10:00u. begint, zit de kerk mooi vol. Na een korte inleiding door de dominee, is het dan onze beurt. Aan de hand van 12 mooie songs na we samen met de gemeente eens wat nadenken over de hulp die wij aan elkaar moeten geven en aan de hulp, de kracht, de inspiratie, die we daarbij van onze God nodig hebben. De vluchtelingenproblematiek die ons land en de rest van Europa nu al maanden lang in zijn greep heeft,  geeft aan dit thema vandaag natuurlijk een extra lading.

Het wordt een mooie en goede dienst. Omdat ik ook deze keer opzij van, maar ook vrij ver voor het koor zit, kan ik mooi zien hoe iedereen staat te genieten van het zingen. De beleving en het plezier stralen er van af. Na afloop zijn er dan ook veel fijne en soms zelfs ontroerende reacties, waaruit blijkt dat ons verhaal en onze bewogenheid met het thema "hulp" goed zijn overgekomen. Eenmaal thuis, is er zelfs ook al een reactie via de mail: "Wat een prachtige dienst vanmorgen in Dedemsvaart en de uitleg die jullie erbij geven, prachtig. Er waren voor mij heel gevoelige liederen bij maar die geven ook weer kracht. Jullie bedankt en dat jullie nog veel van deze diensten mogen organiseren" . En daar doen we het uiteindelijk toch voor!! Met veel dankbaarheid zullen we ons deze dienst nog lang blijven herinneren........  

        
         
       

 Zondagmorgen 1 november gaan we zingen in "de Horst" in Sibculo. Tegen 08:30u. komen we aan bij het multifunctionele gebouw waarin de hervormde gemeente zondags kerkt.  Na het opbouwen wordt er ingezongen. Helaas is er daarna niet even een lekker kopje koffie om de keeltjes nog wat te smeren op dit vroege uur.. Als we de dominee daar op aanspreken vindt hij dat er eerst gepresteerd moet worden en dat de beloning daarna pas komt, wat wij geen erg Christelijke zienswijze vinden hahaha..... 

Voor de dienst zingen we "I wanna know your love". In de dienst zingen we in ons eerste blokje "De speeltuin"en daarna samen met de gemeente "Geef vrede". Na de preek, die gaat over de vervolgde kerk, zingen wij tijdens de collecte "Your word"en daarna weer samen met de gemeente "Heer, U bent altijd bij mij", waarbij vele mensen in de zaal zichtbaar staan te genieten van dit mooie massaal meegezongen lied. Na de zegen zingen we tot slot nog "A better friend", waarna we een welgemeend applaus krijgen. Na het opruimen, onder de koffie, komen een aantal mensen speciaal even langs om te vertellen dat het heel mooi was.

    
    
   

 Zondagmorgen 8 november gaan we zingen in de Hervormde kerk in Dalerpeel. Hier zijn we nog nooit eerder geweest en aangekomen in Dalerpeel is het dan ook even zoeken, tot we opeens voor het kerkgebouw staan. We zien een grote bijna vierkante pui met veel glas en in de gevel is inderdaad ook een kruis verwerkt. We zijn er!! Op Youtube had ik al een filmpje gezien van de buitenkant en de binnenkant, dus wist ik al dat er weinig ruimte zou zijn. En inderdaad, het is klein. Zo klein dat we slechts één podiumstuk opzetten. En zo komt het nu dus ook wel goed uit dat Hans er niet bij is, hij zou voor het podium op de grond hebben moeten staan...... Behalve Hans missen we er vanmorgen wel meer en dat is in dit geval een geluk bij een ongeluk. Nu passen we net op het podium. Na het inzingen is het tijd voor een kopje koffie. Voor de dienst zingen we "Bridge over troubled water", waarna voorgangster Wollie van der Scheer het van ons overneemt.

Het wordt een zeer bijzondere dienst. Het thema is: "Hoe kom je in de Hemel". Aan de hand van een aantal videofragmenten vertelt Wollie dat Christenen de Hemel niet kunnen verdienen, maar dat alles al voor ons is geregeld. Je hoeft het alleen maar te aanvaarden......... Wollie is ontwapenend direct en openhartig en heeft een heerlijke droge humor. Hierdoor is de sfeer heel gemoedelijk en open en wordt er in het begin van de dienst vaak gelachen. De gemeente zingt mee met Youtube- filmpjes van bekende Opwekkingsliederen. Voor de overdenking zingen wij "De speeltuin" en "I wanna know your love". Tijdens de overdenking, vlak voor de ontknoping, zingen we "I believe I can fly" en "Your word". Na de collecte zingen we "A better friend", dat heel mooi aansluit bij de moraal van het verhaal van vanmorgen. Na de zegen zingen we tot slot samen met de gemeente nog "Heer, U bent altijd bij mij". Hiermee komt een eind aan een bijzondere dienst. Een verrassende liturgie, een opmerkelijke voorgangster met een goed en duidelijk verhaal en liedjes van ons die heel mooi pasten in het geheel. Ook deze dienst zullen we ons om diverse redenen lang blijven herinneren........

         
          
      

 Zondag 15 november gaan we op pad voor onze eerste Young Messiah van het nieuwe seizoen. Om kwart voor vier komen we aan bij de kerk en worden allerhartelijkst begroet door Erik Andriessen. We blijken terecht te zijn gekomen in een mooie oude kerk. De kansel zit in het midden en rechts daarvan leidt een brede trap naar een groot "gewelf" dat echter voor ons te klein is. Daarom halen we de voorste stoelen weg en bouwen op voor de preekstoel langs over bijna de volle breedte van de kerk. Het opbouwen verloopt voorspoedig, waardoor er even later voldoende tijd is voor een kopje koffie met een lekker broodje erbij. Als de rest van de club er even na zessen is, zingen we in. Geluid en licht werken storingsvrij en dat komt wellicht ook door de spiksplinternieuwe krachtstroomaansluiting, die speciaal voor ons is aangelegd......... Ondertussen zijn de eerste toeschouwers al in de kerk verschenen dus is het tijd om naar de koffie te gaan. Als we na de koffie weer naar de kerk gaan, blijkt deze zo goed als vol te zijn !! Dan is het zover. Na een korte inleiding door Erik, vertel ik nog iets over het goede doel en over de gang van zaken en dan gaat het licht uit en beginnen we met de "Ouverture". Het is toch wonderlijk hoe deze prachtige muziek ons direct weer "in de greep" heeft. Waar ik zit klinkt het prachtig en de mooie verlichting zorgt weer voor die heerlijke "sfeer". 

En zo volgt het éne prachtige nummer op het andere. De zang is zuiver en mooi in balans met de muziek. Er wordt weer vol bezieling gezongen en het plezier straalt er weer vanaf. Gelukkig klinkt het koor vanaf de eerste noten in Ev'ry Valley weer indrukwekkend massaal en vol. Ook de solisten doen het geweldig. Zo'n eerste opvoering van een nieuw seizoen is altijd extra spannend. Gelukkig kunnen we het nog en wordt het wederom een prachtige opvoering. 

Na het laatste nummer is er dan ook weer die "warme douche" van een langdurig en daverend applaus. Na een bedankje van de organisatie is er nog weer applaus en dan besluiten we met onze standaard toegift "Hallelujah". Even later zijn er weer ontzettend veel goede reacties. Van de koster hoorde ik, dat er vanavond ontzettend veel "vreemd volk" in de kerk was en dat iedereen die hij sprak vol lof was over het prachtige concert. De volgende dag krijg ik dan ook een mailtje van éne Jacob Talma uit Hurdegaryp, hij schrijft: Heeft deze Fries de afgelopen zondagavond genoten van jullie optreden. Een eigentijdse vorm van het doorvertellen van het goede nieuws van de Eeuwige in deze tijd. Een kerk vol mensen en volgens mij heel veel geld voor de ander en daarmee voor de Ander. Bedankt. Daarna merkt hij nog op dat Marga wel een heel oude vertaling gebruikt. "Op zich niets mis mee, maar met de NBV kan het nog eigentijdser". Zeker iets om binnenkort eens over na te denken.......... Hij besluit met ons veel zegen voor de toekomst te wensen. Een paar weken later blijkt Jacob wat de collecte betreft, gelijk te hebben gehad. Er is die avond maar liefst 694 ingezameld.
        
Zo gaan we, als alles weer in de kar zit en we nog een lekker kopje koffie hebben gedronken, met een heel goed gevoel weer naar huis. Het was een fantastische aftrap van het nieuwe "Young Messiah"- seizoen.

      
      
       
      
      

 Zondag 29 november wordt een zeer bijzondere dag. Er wordt een kindje gedoopt, tussen twee optredens in eten we samen en 's avonds vallen Jolanda en Rick in voor Henriëtte en Hendrikus. Na afloop van het concert verkondigt Hendrikus, die lekker in de kerk heeft zitten genieten, dat we toch wel een zeer bijzondere groep hebben......... Maar laat ik bij het begin beginnen.
  
Om 08:30 vertrekken we vanaf "de Bo" naar de Brugkerk in Lemelerveld. Daar aangekomen, blijkt er op het liturgisch centrum geen ruimte voor ons te zijn. We ruimen het blokje stoelen links van het liturgisch centrum leeg en bouwen daar de boel op. Daarna wordt er ingezongen. Na het inzingen is het tijd voor een lekker kopje koffie. 
Om 10:00 beginnen we aan een lange dienst. Allereerst wordt er een nieuw lied ingestudeerd, dat in de komende 4 adventsweken gebruikt gaat worden. In het begin van de dienst zingen we "De speeltuin", "I wanna knowu your love" en "Your word". Na de preek zingen we samen met de gemeente "Heer, u bent altijd bij mij". Er wordt vanmorgen ook een jongetje (Noud) gedoopt en vlak voor de doop zingen we samen met de gemeente het "Dooplied". Tijdens de collecte zingen we dan nog "Bridge over troubled water" en "Tijd". Tot slot zingen we na de zegen "A Better friend". Om 11:30 zit deze lange maar mooie dienst erop. Ook vandaag worden we weer overladen met positieve reacties. "Wat een mooie groep", "we hebben erg genoten", "wat een mooie sound hebben jullie"  om een paar voorbeelden te noemen.
  
Om 13:00 zijn we weer terug in "de Bo", waar de voorbereidingen voor een gezamenlijke lunch bijna zijn afgerond. Willy en Herma hebben gezorgd voor heerlijke soep, belegde broodjes, warme knakworstjes, diverse soorten fruit en het nodige drinken. Het wordt een gezellig samenzijn. Tegen 14:00 gaan we dan maar weer aan het werk. Het opbouwen in de
Oosterkerk verloopt voorspoedig en alles werkt direct naar wens.
  
Tegen 1
8:00 beginnen we met het inzingen. Allereerst zingen we ons Kerstrepertoire even door i.v.m. de Kerstmarkt op 10 december. Daarna gaan we verder met het inzingen voor "The Young Messiah". Eerder vanmiddag meldde Hendrikus dat hij opeens geen stem meer had en nu blijkt dat ook Henriëtte stemproblemen heeft. Tja, dan moet Jolanda maar wat nummers overnemen, terwijl Rik nu samen met Joan "He was despised" zal moeten zingen.
  
Dan is het zover, het is 19:00
en we beginnen aan ons tweede optreden van deze dag. Na een korte inleiding door Martha Bakker vertel ik nog het één en ander en dan gaat het licht in de kerk uit en beginnen we met de Ouverture. Het wordt een prachtige uitvoering!! Het koor zingt vol overtuiging en het komt er allemaal zeer trefzeker en zuiver uit. 

Jolanda is een goede vervangster voor Henriëtte en ook Rik vormt met Joan een prachtig duo in "He was despised". Na "Finale amen" volgt er een welgemeend applaus en na de toegift is er zelfs een staande ovatie. Willy en Hendrikus hebben vanwege stemproblemen niet mee gezongen, maar ze waren wel in de kerk en hebben dus het hele spektakel nu eens als toeschouwer mee kunnen maken. Beiden zijn enthousiast en vonden het erg mooi. Hendrikus vindt bovendien dat we toch wel een zeer bijzondere groep hebben. 

En zo komt er een uur later, als alles weer in de kar zit, een eind aan een
lange maar heerlijke en bijzondere dag.

      
      
      
       
      

 Zondagavond 10 december is er de Kerstmarkt in Hardenberg. Dit jaar georganiseerd door een nieuwe commissie, die het ook heel anders aanpakt. Het feest begint al op donderdagavond en duurt tot en met zaterdagavond. Er zijn ontzettend veel activiteiten gepland. Op de markt staan er een flink aantal pagodetenten en houten huisjes in een grote ovaal, waarbij in de ovaal aan de linkerkant de grote "Starshade"-tent staat. Hierin zijn de optredens gepland. Wij moeten die avond zingen tussen 20:00u. en 21:00u. Jan Kroezen heeft mij ook weten te strikken om dansschool Erik en het Popkoor Slagharen uit te versterken. Hierdoor ben ik om 17:30 al op de markt in Hardenberg. Gelukkig is Hendrikus er ook. Samen bouwen we de boel op. Er staat al een vrij klein en vrij laag podium, waar wij onze kleine podiumstukken opzetten. Om kwart over zes begint het feest. Terwijl Erik en zijn meiden "moeilijk staan te doen" op het podium, genieten Hendrikus en ik van het heerlijke eten uit de stand van "de Uitdaging". Even na zevenen is dan het Popkoor Slagharen aan de beurt en even na achten zijn wij dan aan de beurt. We zingen vooral onze kerstnummers en een aantal "normale" nummers. 

Helaas is er ondertussen zo goed als geen publiek meer. Daarnaast is het vooral door de vrij harde wind zo koud geworden, dat we blij zijn dat we om 20:45u. kunnen stoppen. Na het inpakken mogen we allemaal nog wat lekkers halen bij "de Uitdaging". Ondertussen zijn we het er allemaal over eens dat als we volgend jaar weer worden gevraagd, de zaterdagmiddag onze sterke voorkeur heeft.......

     
     
    

 Zondagavond 13 december gaan we op pad voor ons laatste optreden van 2015. We gaan "The Young Messiah"zingen in "de Rank" in Glanerbrug. Eenmaal aangekomen bij het onopvallende en kleine kerkje, worden we verwelkomt door Fokko de Boer. Eenmaal binnen, blijkt de kerk opvallend ruim te zijn. Vooral het liturgisch centrum is behoorlijk groot, zodat we het mooi aan de ruimte hebben met het opbouwen. Er is geen krachtstroom, maar Fokko wijst ons drie stopcontacten die allemaal op een andere groep zouden moeten zitten. Het opbouwen verloopt voorspoedig en we kunnen dan ook mooi op tijd aan de koffie met broodjes. Als de rest van de club ruim voor zes uur aankomt, gaan we inzingen. Het duurt dit keer even voor iedereen tevreden is over het geluid, maar dan gaat het weer als vanouds. Hoewel........ er zijn nog wel wat stemproblemen. Zo weet Henriëtte nog niet zeker of ze alle solo's wel zal kunnen zingen, maar goed, dat zien we straks dan wel. Eerst is er nog mooi even tijd voor een lekker kopje koffie.

Als we om 19:00u. beginnen, spreekt ds. Gonda Elzinga de bezoekers even toe, waarna ik nog even uitleg hoe het met het applaudisseren zit en dan beginnen we echt. Het wordt een heerlijk uurtje, waarin we weer vol enthousiasme al die prachtige nummers zingen en spelen. Henrëtte zingt wel haar solo in "And the glory", de andere solo's laat ze, net als in Bergentheim, aan Jolanda over, die dit er "gewoon even bij doet". Nadat het laatste machtige akkoord van het Finale-Amen is uitgeklonken, volgt er een wel heel erg langdurig applaus dat uiteindelijk over gaat in een staande ovatie. Zoals we even later horen, heeft men met volle teugen genoten en voor velen hadden we nog wel een uurtje door mogen zingen........ Nadat Gonda ons heeft bedankt voor de fantastische uitvoering, vertel ik iets over het goede doel. Daarna besluiten we het concert met onze standaard toegift "Halleluja". Onder wederom een daverend applaus lopen we daarna naar het voorportaal van de kerk, waar we dan al die goede reacties krijgen. Na het opruimen is er tot slot nog een lekker kopje koffie en zelfs nog wat krentembrood. Zo vertrekken we tegen negenen met een heel goed gevoel weer naar het "hoge noorden". 

      
      

En zo komt er een eind aan alweer een veel bewogen jaar. 
2015 was een fantastisch gospeljaar en nu gaan we vol goede moed het nieuwe jaar in !!!

    
    

       

          
2014

2016