2014  

    Ons eerste optreden in het gospeljaar 2014 is op zondag 19 januari. Dit wordt maar liefst ons 957-ste optreden!! 
  
  

     

We gaan naar de Protestantse kerk in de Krim, waar we mee gaan werken aan een jeugddienst. We gaan graag naar deze kerk. Het is een mooie sfeervolle kerk met meer dan voldoende ruimte op het liturgisch centrum en de kerkzaal heeft een gezellige, warme uitstraling. Even voor negenen zijn we bij de kerk. Het opbouwen verloopt voorspoedig, waarna er na het inzingen nog volop tijd is voor een  lekker kopje koffie. We mogen vandaag zelfs 4 blokjes van 2 nummers zingen en dan ook nog eens samen met de gemeente Opwekking 518: "Heer, U bent altijd bij mij". Natuurlijk zingen we onze 3 nieuwe vlotte nummers en vullen die aan met twee "gouwe ouwe" te weten "Tijd" en "'k Heb gelezen". Als we na de koffie weer de kerk binnen lopen voor ons eerste blokje, zien we dat deze ondertussen mooi vol zit. Het wordt een mooie dienst. Ook het zingen gaat heel goed. Het klinkt mooi en we staan lekker enthousiast te zingen. Vandaag moet ik ook de gemeentezang begeleiden en ze hebben allemaal van die Opwekkingsliederen uitgezocht...... Dat wordt dus even doorzetten en flink bladeren onder het spelen.......... En dan komt er de zoveelste herhaling en moet ik weer terugbladeren zucht....... Gelukkig heb ik m'n brilletje bij me, dat scheelt toch wel een beetje. Na afloop krijgen we van veel mensen complimentjes voor onze bijdrage aan de dienst. Al met al een prima eerste optreden van dit gospeljaar. 

           
           
            
Zondag 9 februari gaan we 's middags zingen in de Westerkerk in Bergentheim. Het is een zgn. "Sien-dienst". Na het opbouwen en inzingen is er nog meer dan voldoende tijd voor een lekker bakje koffie. Voor de dienst zingen we "I wanna know your love" en "Bridge over troubled water" en in de dienst zingen we nog twee blokjes van twee nummers. Het wordt een mooie, gezellige dienst met een heel ongedwongen sfeer. Ook bij ons op het podium zit de stemming er goed in. Er wordt enthousiast gezongen en we genieten met volle teugen van onze bijdrage aan deze bijzondere dienst. Na afloop is er nadat we alles weer in de kar hebben nog weer een lekker kopje koffie en praten we uitgebreid na met diverse oude bekenden, die ook allemaal zeggen te hebben genoten van onze liedjes. Het was een geweldige middag.

        
         
          

Zondag 16 februari gaan naar de Protestantse kerk in Overdinkel om "The Young Messiah" op te voeren. Het kleine kerkje heeft gelukkig een flink uit de kluiten gewassen liturgisch centrum, waardoor het opbouwen vlot verloopt. De stroomvoorziening laat echter te wensen over. Omdat men niet over een sterkstroomaansluiting beschikt, leggen we ook een "lijntje" naar de buren. Desondanks gaat het tijdens het inzingen mis. We blijken met een deel van onze lichtinstallatie achter een 10-Ampère stop te zitten. Na wat gepuzzel en gezoek lukt het dan uiteindelijk toch nog. De rest van de avond valt de stroom niet meer uit. Tijdens het opbouwen worden we goed verzorgt. Bij de koffie worden belegde broodjes geserveerd. Ook na het inzingen drinken we nog een lekker kopje koffie. Ondertussen loopt de kerk mooi vol. Beneden vinden rond de 100 mensen een plaatsje en op het balkon zijn dat er een stuk of 20. Zo beginnen we even na zevenen aan onze 147-ste uitvoering van dit prachtige stuk. Ook vanavond is het weer een feestje om deze mooie muziek te mogen brengen en ook vanavond staan we weer vol vuur en vol beleving te zingen. Dat dit overgekomen is bij het talrijke publiek, blijkt direct na het laatste nummer. Men springt op van de stoelen en begint enthousiast te applaudisseren. Er weerklinkt een luid "Bravo" en de staande ovatie lijkt niet meer op te houden. Dan worden we bedankt door ds. Nijmeijer, waarna we het concert beëindigen met onze standaard toegift "Hallelujah". Onder wederom een luid applaus lopen we af. Na afloop wordt er veel en lang nagepraat, waarbij we overspoeld worden door complimentjes. Nadat alles weer is ingepakt, is er nog een laatste kopje koffie (met lekkere cakejes). En zo eindigt een heerlijke avond. We waren vanavond in een regio die voor ons zo goed als nieuw is, maar we hebben het sterke vermoeden dat we hier nog wel eens terug zullen komen.

       
      
        
       

Zondag 23 februari gaan 's morgens in alle vroegte zingen in de Sionskerk in Mariënberg. Een "thuiswedstrijd" voor mij dus. Vanmorgen ben ik tevens de organist van dienst. Omdat er niet al te veel ruimte is voor in de kerk, hebben we een deel van het podium thuisgelaten en gebruiken in plaats daarvan het opstapje naar het liturgisch centrum. Na het opbouwen zingen we in en dat gaat, gezien het vroege tijdstip en het feit dat we (weer) opvallend veel sopranen missen, opvallend goed. Dan is er koffie en komt ook ds. Schipper binnenwandelen. Velen van ons kennen hem nog uit de tijd dat hij in Bruchterveld stond. Het is een hartelijk weerzien. Even voor half tien zingen we ons eerste blokje: "I wanna know Your love" en "Bridge over troubled water". De kerk zit behoorlijk vol en het zingt en klinkt allemaal prima. Het wordt een prachtige dienst. Tijdens de overdenking heeft ds. Schipper een prachtig en inspirerend verhaal. Tijdens de dienst zingen we verdeeld over 2 blokjes: Your word, 'k Heb gelezen, So strong en A better friend. Als slotzang zingen we samen met de gemeente ons nieuwste nummer "Heer, U bent altijd bij mij", dat prachtig aansluit bij de preek. Na de zegen zingen we ook nog samen met de gemeente "Prijs de Heer mijn ziel", de Nederlandstalige versie van "Bless the Lord my soul". Dat de gemeente heeft genoten van onze bijdrage, bleek al uit het welgemeende applaus na ons laatste nummer, ook na afloop in de kerk en even later bij de koffie horen we van velen hoe mooi ze het hebben gevonden. Wat een geweldige dienst was dit !!!

       
       
      
       

Zondag 2 maart gaan we voor ons vierde optreden op rij naar de Hervormde kerk in Kloosterhaar. Omdat er tegenwoordig meer ruimte is voor in de kerk, gaan we niet in de halfronde nis achter de preekstoel staan, maar voor in de kerk. Na het opbouwen zingen we in. Vanavond zijn we met een mooie grote groep. Ook vanavond hebben we ons eerste blokje voor de dienst en net als vorige week zingen we "I wanna know your love" en "Bridge". Het zingt heerlijk en het klinkt heel mooi. Het grote verschil met de afgelopen optredens is trouwens dat er in de kerk wel heel erg weinig mensen zitten. Even later zingen we samen met de gemeente Opw 518. Als we toe zijn aan ons tweede blokje kondigt ds. Berents uit Vriezenveen ons aan met de woorden "we gaan nu weer graag naar jullie luisteren" en als we "Your word" en "'k Heb gelezen" hebben gezongen zegt hij tegen de gemeente: "wanhoop niet, ze gaan straks nog een keer voor ons zingen"...... Schijnbaar hebben we er een fan bij gekregen. Na ons laatste blokje krijgen we een welgemeend applaus en vraagt ds. Berents nog om een toegift, zodat we na de zegen de Nederlandstalige versie van "Bless the Lord" zingen. Zo komt er een eind aan een maand vol prima optredens, waar we nog lang met veel plezier aan terug zullen denken.

         
        
           
          

Zondag 6 april gaan we zingen tijdens een doopdienst in "de Ark" in Bruchterveld zingen. Zowel Anneloes alsook haar broer laten dopen. Omdat het nogal druk zal zijn op het liturgisch centrum, laten we een deel van ons podium thuis en gaan zo dicht mogelijk tegen de achterwand staan. Het wordt een feestelijke dienst onder de bezielende leiding van ds. Rineke van Doorn. Voor de dienst zingen we "I wanna know your love" en "A better friend" en in de dienst vooral nummers die de, in grote getale aanwezige, gemeente kan meezingen zoals  "Groot is uw trouw o Heer", "Dooplied", "Heer u bent altijd bij mij" en "Bless the Lord my soul". Na afloop worden we door de doopouders hartelijk bedankt voor onze bijdrage aan deze mooie dienst. 

       
       
       
         

Dan is het weer zover. Het is Goede Vrijdag 18 april en we gaan voor de 22-ste keer op rij "The Young Messiah" opvoeren in theater "de Voorveghter" in Hardenberg. Om 18:00u. melden we ons bij de Voorveghter en bouwen de boel op. Om 20:15u. gaan we inzingen. Daarna is het tijd voor een lekker kopje koffie in de foyer van het theater. Dan gaat de kassa open en komt de stroom bezoekers op gang. We zien veel oude bekenden maar ook opvallend veel nieuwe gezichten. Er zijn zelfs twee mensen (een moeder en haar dochter) die oorspronkelijk helemaal niet van plan waren te komen!! Ze kwamen voor een film in de bioscoop maar toen ze hoorden van de opvoering van "The Young Messiah", besloten ze daar naar toe te gaan en kochten 2 kaartjes.... Om precies 21:30u. is het dan zover. We beginnen aan onze 148-ste uitvoering van dit prachtige muziekstuk. Het wordt een heerlijk concert. Iedereen staat vol overgave en vol vuur te zingen. 

Na het laatste nummer "Finale-Amen" barst er een daverend applaus los, dat overgaat in een lange staande ovatie. Dan is het tijd om wat aandacht te besteden aan de twee goede doelen waaraan we dit jaar het bij elkaar gezongen geld gaan schenken. Allereerst geef ik het woord aan Els Lotterman van de stichting "Sizani" en daarna vertelt Jolanda Steenwijk over haar stichting "Redemption Children's Home". Dan besluiten we het concert met onze standaard toegift "Halleluja". Bij het verlaten van de zaal is er nog de mogelijkheid tot een vrije gift, die even later het geweldige bedrag van € 480 blijkt te hebben opgelevert, waardoor het totaal van de collectes van dit seizoen op € 1500 komt. Na het concert mengen we ons onder de bezoekers in de hal en de foyer. Bij onze stand is het een drukte van belang en overal krijgen we welgemeende complimenten over het concert. Ook de moeder en dochter die per ongeluk bij het concert waren, blijken onder de indruk en heel enthousiast te zijn!! Dan wordt de boel afgebroken en ingepakt. Zo komt er een eind aan een fantastische 22-ste editie van deze speciale traditie......

        
        
        

Dan breekt er voor ons een ongewoon rustige tijd aan. Het eerste optreden is pas weer na de zomervakantie en ook het aantal oefenavonden is door de vele vakanties en lange weekenden in het voorjaar, beperkt. 

    
    
   

Na de zomervakantie pakken we de draad weer op. September is door de vele startdiensten voor ons meestal een vrij drukke maand. Dat is ook dit jaar het geval. We beginnen met onze medewerking te verlenen aan de startdienst in de Stephanuskerk in Hardenberg op zondag 14 september. Het opbouwen en inzingen verloopt voorspoedig, iedereen staat lekker te zingen. We hebben er zin in !! Als de dienst om 10:00u. begint, zit de kerk stampvol. Wij zingen de gebruikelijke 3 blokjes van 2 nummers. We zingen vanmorgen ook voor het eerst ons nieuwe nummer "In your arms", waarbij Ineke voor het eerst solo zingt. Het gaat prima, het is een indrukwekkend mooi nummer. Aan het eind van de dienst zingen we samen met de gemeente allereerst het slotlied "Heer, U bent altijd bij mij" en na de zegen "Prijst de Heer mijn ziel". 

Na afloop, tijdens het afbreken en later bij de koffie spreken we veel mensen die ons allemaal vertellen hoe mooi ze het wel niet hebben gevonden. Al met al een fijne start van de tweede helft van dit gospeljaar. 

    
     
    

Zondag 21 september gaan we zingen in de Hessenwegkerk in Heemse. Net als vorige week, is ook deze dienst een startdienst. Er zijn maar liefst 3 dominees aanwezig, die ieder een gedeelte van de (erg lange) dienst voor hun rekening nemen. Ook vanmorgen zit de kerk weer goed vol en ook vanmorgen zien we weer erg veel bekenden. Voor Lucas en Ineke is het een echte "thuiswedstrijd". We zingen één blokje voor de dienst ("I wanna know your love " en 'k Heb gelezen") en twee blokjes in de dienst ("Your word", "In your arms", "Heer, U bent altijd bij mij" en "A better friend"). 

Na afloop zijn er ook vandaag weer erg veel enthousiaste reacties. Vooral Ineke krijgt veel complimentjes van menen die haar wel kenden, maar nog niet wisten dat ze zo mooi kon zingen.......... 

    
    
   

Zondag 5 oktober gaan we zingen in een doopdienst in "de Ark" in Bruchterveld. Waren we hier in het voorjaar ook al op uitnodiging van Anneloes, nu zijn we uitgenodigd door haar zus Astrid, die zoontje Noud laat dopen. Ook deze keer is Rineke van Doorn de predikante. Even voor de dienst zingen we voor een volle kerk: "I wanna know your love" en "So strong". Het zingt lekker en iedereen staat zichtbaar te genieten. We zijn vandaag ook mooi compleet. We missen slechts drie leden. In de dienst zingen we achtereenvolgens "Bless the Lord", "Go light your world", "Never alone", "Dooplied", "In your arms" en "Heer, U bent altijd bij mij". De meeste liedjes zijn uitgezocht door de doopouders. Heel bijzonder is natuurlijk dat Anneloes, als tante van Noud, de solo zingt in "Never alone". Ze is het nog niet verleert en zingt als vanouds..... 

Al met al is het een mooie dienst en wordt ons aandeel daarin zichtbaar en hoorbaar gewaardeerd. Na afloop drinken we, na alles te hebben ingepakt, nog een kopje koffie. We spreken veel mensen en krijgen veel complimentjes. 

    
         
    

    Zondag 9 november gaan we voor het eerst sinds oktober vorig jaar weer eens "Hold on, help is on the way" opvoeren en wel in sporthal "Möllinckslag" in Bergentheim. Het beloofd een enigszins spannende aangelegenheid te worden omdat er nogal wat nieuwe nummers inzitten. "A better friend", "I wanna know your love" en "Your word" zijn weliswaar niet helemaal nieuw, maar zaten nog nooit in dit concert. "In your arms" en "You raise me up" zijn wel helemaal nieuw. De opbouw van het concert is vanavond ook iets aangepast. We zingen 6 nummers, dan is er een korte meditatie door Frank Pullen, waarna wij nogmaals 6 nummers zullen zingen. Even voor 4 uur zijn we bij de sporthal. Deze is d.m.v. een flexibele wand opgedeeld in twee stukken. Wij staan in het grote gedeelte en bouwen op voor de scheidingswand. Het opbouwen verloopt voorspoedig, tot we er achter komen dat we, geïmponeerd door de gigantische ruimte, de boel een beetje te ruim hebben opgezet en het decor te klein blijkt te zijn. We schuiven de boel even wat in elkaar en even later staat daar weer dat prachtige decor. Als even na zes uur het koor ook is gearriveerd, wordt er uitgebreid ingezongen. Door het grote aantal nieuwe nummers neemt dit de nodige tijd in beslag. Het is al 18:45u. als we nog snel even naar de koffie gaan. Ondertussen komen de eerste mensen binnen en daarna gaat het opeens heel hard !! Tien minuten later zit de zaal mooi vol. Alle stoelen zijn bezet en op de tribunes zijn nog maar een paar plaatsen over. 

Om zeven uur beginnen we met het concert. Na welkom te zijn geheten, leg ik heel kort even uit wat er het komende uur gaat gebeuren. Dan beginnen we, met "Lean on me". Tijdens het lange intro komt het koor, onder luidt applaus, binnen. Het gaat goed. Het klinkt lekker, het ziet er erg mooi uit en iedereen staat vanaf de eerste maten vol overgave te zingen. Tijdens het à capella stukje aan het eind van het nummer klapt de zaal vrolijk met ons mee. Hierna volgen al die andere prachtige nummers en na elk nummer krijgen we applaus !! Onze jongens hebben vanavond een flink aandeel in het concert. Het tweede nummer is "De speeltuin" en even later staan ze weer in het middelpunt tijdens "Brigde over troubled water". Dit doen ze (zoals altijd) erg mooi. Ons "mannenkoor" klinkt steeds weer indrukwekkend. Tegen het eind van het concert staan ze letterlijk in het middelpunt. Bij "You raise me up" gaan ze in een boogje middenvoor staan en geven een prachtige uitvoering van dit bijzondere nummer. Na het aansluitende "A better friend" is het dan afgelopen en krijgen we een daverend applaus. Na het dankwoord zingen we het publiek nog even de zaal uit met "In this house". Na afloop spreken we erg veel mensen en iedereen zegt ontzettend te hebben genoten van het concert. Het heeft prachtig geklonken en we hebben gestraald. En zo komt er een eind aan een geweldig concert. 

             
         
       
               
             

Zondag 30 november gaan we de eerste Young Messiah van het nieuwe seizoen uitvoeren en wel in de Driestwegkerk in Nunspeet. Even na half vier komt de opbouwploeg aan bij de kerk. Na het podium wat te hebben vergroot, kan bijna alles hierop worden geplaatst. Tijdens het opbouwen worden we goed verzorgt. Er is koffie, er zijn belegde broodjes en er is zelfs een lekkere kop soep. Tegen zessen arriveert de rest van de club en gaan we inzingen. Na een paar kleine aanpassingen aan de volumes van koor en solisten, staat iedereen lekker te zingen. Terwijl wij nog een laatste kopje koffie gaan drinken, stroomt de kerk langzamerhand mooi vol. Vanaf vandaag zingt Anneloes trouwens ook weer met ons mee. Na een afwezigheid van diverse jaren, is ze nu weer terug!! Als de dienst om 19:00u. begint, zit het grote middenblok helemaal vol. Na een kwartiertje met een welkomstwoord, gemeentezang en gebeden, zijn wij aan de beurt en beginnen we aan onze 149-ste uitvoering van dit prachtige muziekspektakel. Het bijzondere aan Händels muziek is, dat het nooit verveeld. Iedereen staat weer vol enthousiasme te zingen en te stralen op het podium. Het wordt een prachtig concert. 

Direct nadat de laatste klanken van het machtige slot van "Finale-Amen" zijn uitgeklonken, blijkt dat ook het publiek ontzettend heeft genoten. Er breekt een waarlijk stormachting applaus los, dat bijna direct overgaat in een langdurige staande ovatie !! Even later blijkt dominee Evert van der Veen ook onder de indruk te zijn. Hij reageert erg enthousiast en verwondert zich over al die techniek, al dat geluid en al dat licht. "Jullie moeten wel een vrachtwagentje bij je hebben , en dat voor een luttele € 150 ". Hierna volgt er gemeentezang. Vlak voor de collecte wordt deze nog even warm aanbevolen door de dominee, waarna ik wat vertel over onze werkwijze en over de goede doelen die wij de laatste jaren zoal hebben uitgekozen. Tijdens de collecte zingen we onze toegift "Hallelujah", waarna wederom een luidt applaus weerklinkt. Na de slotzang en de zegen komt er een eind aan deze bijzondere dienst. Terwijl de kerk leegloopt, komen er allerlei mensen naar het podium om te vertellen hoe geweldig ze het vonden. Ook in de hal en bij de koffie zijn er bijzonder veel complimenten. Tegen 21:15u. vertrekken we dan ook dankbaar en zeer tevreden weer naar het verre oosten. Wat een heerlijke avond was dit !!

         
       
       
      

Zaterdag 13 december is er weer de Wintermarkt in het centrum van Hardenberg. Deze keer zijn we er samen met HCM en KNA. Gelukkig valt het weer mee. Was het gisteren nog hondenweer met in het westen een zuidwester storm, vandaag is het zo goed als windstil, is het een graad of 5 en schijnt zelfs heel af en toe even de zon. Om 11:30u. kom ik aan op het pleintje bij de Hema. Deze keer is er geen tent voor ons opgezet !! De zetten de instrumenten daarom in de tent waar HCM soep e.d. verkoopt. Om 12:30u. begint HCM met hun eerste blokje, waarna wij van 13:00u. tot 13:30u. ons eerste blokje zingen.

Daarna is KNA aan de beurt. Ondertussen begint het verdorie een beetje te regenen. Ik loop snel naar de auto voor wat plastic, waarmee ik het PA afdek. Om 14:15u. beginnen wij aan ons tweede blokje, dat tot 15:00u. duurt. Daarna is HCM weer aan de beurt. Ondertussen breken wij vast het één en ander af. Nadat ook HCM klaar is, kunnen we alles inpakken en zit de Wintermarkt er voor ons op. De publieke belangstelling viel vandaag trouwens behoorlijk tegen. Zo was het bijvoorbeeld veel minder druk dan vorig jaar. Het publiek dat er wel was, vond het mooi en applaudisseerde echt na ieder nummer.

      
     
        
       
     

Woensdagavond 24 december werken we mee aan de Kerstnachtdienst in de Oosterkerk in Bergentheim. De dienst begint om 19:30u. en om 18:15u. ben ik bij de kerk. Ondanks de grote kerstboom, passen we precies op het podium. Na het opbouwen zingen we in. Om 19:15u. beginnen we met "Go light your world" en "Shine your light". Als eerste lied in de dienst zingen we "O come all ye faithfull ", waarbij we samen met de gemeente de refreintjes in het Nederlands zingen. In ons eerste blokje zingen we even later "Joy to the world" en "Caroling caroling". Het zingen gaat heel goed, mooi in balans en mooi zuiver. Daarna zingen we samen met de gemeente de Nederlandstalige versie van "God rest you merry gentlemen", waarbij de gemeente de refreintjes mee zingt. Na de collecte zingen we dan nog "Stillen nacht" en even later ten slotte "Glorious Kingdom". Dit nummer is nauwelijks afgelopen of er weerklinkt een daverend applaus. Het was een mooie dienst en een goed laatste optreden van dit jaar.

            

    

         

En zo komt er dan een eind aan alweer een heerlijk gospeljaar. We hebben prachtige optredens gehad en weer veel beleefd met elkaar. Nu maar eens kijken wat het volgende jaar ons allemaal brengt.........

     
      

      

         
2013

2015