2012  

    Het gospeljaar 2012 beginnen we op zondag 8 januari in de Petruskerk in Wapenveld. Als we tegen zessen bij de kerk arriveren, blijkt er nauwelijks ruimte voor ons te zijn. We slepen maar een hoekje stoelen uit de kerk en bouwen onze spullen op gedeeltelijk langs de rechterzijkant van de zaal. Na het inzingen drinken we even een kopje koffie. Als we daarna naar de kerkzaal lopen, blijkt deze mooi vol te zitten met bijna alleen maar jeugd. Onze bijdrage aan de dienst bestaat deze keer uit 2 blokjes van 3 nummers. Hoewel het wat vreemd klinkt in deze zaal, staan we toch lekker te zingen en vooral bij het tweede blok straalt het enthousiasme er af. Na afloop pakken we de boel in en drinken nog gezellig een kopje koffie met de gemeenteleden. Men heeft het heel mooi gevonden en er zijn dan ook veel lovende kritieken.

       
        
         

Zondag 5 februari verlenen we onze medewerking aan een jeugddienst in de Hervormde kerk in Westerhaar. Het is de laatste weken echt winter geworden en onderweg geeft de buitenthermometer aan dat het ondertussen al zo'n 7 graden vriest. In de kerk is het gelukkig aangenaam warm. Het opbouwen verloopt voorspoedig, waarna we inzingen. Als we na het koffiedrinken terugkomen in de kerkzaal, blijkt dat maar weinigen het winterweer hebben getrotseerd. De vrij grote kerkzaal is zo goed als leeg. Tijdens de dienst zingen we de gebruikelijke 3 blokjes van twee nummers. Vooral "'k Heb gelezen" maakt op de dominee grote indruk. Hij laat de zinsnede "Het gaat om Jezus, het gaat om mij" die aan het eind van het nummer een aantal malen wordt herhaald, een flink aantal malen terugkomen in de dienst. Tijdens de dienst wordt er gezongen uit Opwekking. Het zijn voor ons bijna allemaal onbekende nummers. Ook de gemeente heeft de nodige moeite met het volgen van de onbekende melodieŽn. De pianist schijnt ťťn van de weinigen te zijn die deze nummers kent. Ons laatste nummer is "Shackles" en als de laatste klanken zijn uitgestorven, blijft het oorverdovend stil....... Tja, da's nou ook wat, dat zijn we niet gewend. Moet kunnen natuurlijk, maar het overvalt ons wel een beetje. Als de mensen na de lange, lange dienst de kerk uitlopen, speelt de pianist nog wat. Als hij klaar is, bedanken wij hem met een luid applaus, pakken de boel in en gaan weer de vrieskou in.

          
         
                 
       
        

Zondag 19 februari gaan we "Hold on, help is on the way" zingen in "de Horst" in Sibculo. De laatste keer dat we dit miniconcert gaven was vorig jaar 13 feb. in Staphorst, dus het werd wel weer eens tijd!! Omdat het concert om 18:30u. begint, zijn we om 15:30u. aanwezig. Na hartelijk te zijn ontvangen, beginnen we met opbouwen. Na een rij stoelen te hebben opgeruimd, is er voldoende ruimte en verloopt het opbouwen soepeltjes. Er is geen verhoogd liturgisch centrum, zodat we op gelijke hoogte met de gemeente staan. Dit geeft samen met de vrij kleine maar moderne, gezellig ogende zaal een intieme sfeer. Tijdens het opbouwen wordt er goed voor ons gezorgd. Eerst is er koffie, daarna weer koffie maar dan met broodjes. Als even na half zes de rest van de club ook is gearriveerd, zingen we in. Iedereen is tevreden, zowel op het podium alsook in de zaal klinkt het prima. In het laatste half uur voor aanvang stroomt de zaal mooi vol. Als we om half zeven met het concert beginnen, zijn er nog slechts een handje vol lege stoelen over. Nadat de zaallichten zijn gedoofd, beginnen wij met "Lean on me", waarna nog 12 andere prachtige gospelsongs volgen. 

Het gaat goed. Op het podium wordt er met bezieling gezongen en het plezier straalt eraf. Ook in de zaal wordt er volop genoten en laat men regelmatig van zich horen. We besluiten zoals gebruikelijk met "Oh happy day" en al tijdens de eerste maten van dit nummer gaat iedereen in de zaal staan en klapt mee tot aan het eind, waarna een langdurig en enthousiast applaus volgt. Na een bedankje van de organisatie, zingen we de mensen de zaal uit met "He is the best". Tijdens het afbouwen, het inpakken en het koffiedrinken na de tijd, worden we door velen aangesproken. Iedereen wil even laten weten hoezeer hij of zij heeft genoten en daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Zo hebben we vanavond allemaal een heerlijke avond gehad. Nadat alles weer in de kar zit, helpen we de koster nog even van de laatste koffie af en dan zit het feestje er toch echt op. 

   

P.S. Bovenstaande foto is gemaakt tijdens het inzingen. Tijdens het optreden zelf staat onze Rik er wat minder nonchalant bij hoor.........

     
     
     
      
    
      
     

Zondag 26 februari gaan we voor het eerst in het bestaan van SOW naar de Herv. kerk in Den Ham. In deze grote kerk is er een groot liturgisch centrum. waarop we de nodige ruimte hebben. Tijdens het inzingen blijkt het ondanks de grote hoge ruimte toch vrij strak en helder te klinken. Na het opbouwen drinken we een kopje koffie. Tijdens de dienst zingen we de gebruikelijke 3 blokjes van 2 nummers. We beginnen met "Shine your light" en "Laat de vlam weer branden". Vlak voor de schriftlezing zingen we "Bridge over troubled water" en " 'k Heb gelezen" en tijdens de collecte "Groot is uw trouw o Heer" en "Lean on me". Het zingt heerlijk en we staan met zichtbaar plezier te zingen. Ook de gemeente vindt het mooi. Men zit vol aandacht te luisteren en zichtbaar te genieten. Na ons laatste nummer weerklinkt er dan ook een hartverwarmend applaus. Na afloop zijn er veel mensen die even komen praten over onze bijdrage aan deze dienst. 

      
     
          
      

Zondag 4 maart gaan we zingen in de Kapelkerk in Emmen. Hier komen we met enige regelmaat en net als de vorige keren is het weer een gezamenlijke dienst waarin veel gezongen word en waar deze keer een majoor van het Leger des Heils voorgaat. Omdat er ruim voor zeven uur al wordt begonnen met de samenzang, zijn wij mooi op tijd aanwezig om de boel op te zetten. Na het inzingen is nog voldoende tijd voor een lekker kopje koffie. Als we even later weer de kerk in komen, is deze mooi vol gelopen. Het wordt een fijne dienst waarbij wij naast een nummer voor de dienst de gebruikelijke 3 blokjes van 2 nummers zingen. Na de dienst wordt er uitvoerig nagepraat met diverse mensen die allemaal erg hadden genoten van onze bijdrage aan de dienst.

     
      
    

Zondag 11 maart gaan we "The Young Messiah" zingen in de Prot. kerk in Alteveer. Vorig jaar november was onze laatste opvoering, dus het werd wel weer eens tijd. Even voor vier uur komt de opbouwploeg aan bij de kerk. Het opbouwen verloopt voorspoedig en als het koor rond zessen arriveert, wordt er uitgebreid ingezongen. Daarna is er koffie. Als we om zeven uur beginnen, zit het in grote getale toegestroomde publiek al vol verwachting te wachten op wat er gebeuren gaat. 

Na een korte inleiding is het dan zover en starten we met de Ouverture. Het wordt weer een uur lang genieten en na het laatste nummer "Finale, amen" krijgen we dan ook een uitbundige staande ovatie. Dan wordt er gecollecteerd en besluiten we met onze toegift "Hallelujah". Na afloop, onder het afbreken en later bij de koffie, wordt er nog lang nagepraat en krijgen we erg veel complimenten voor de prachtige uitvoering. Dan zit het er op, de eerste Young Messiah van dit kalenderjaar was een groot succes. 
      
By the way,,,,, door op bovenstaande foto's te klikken verschijnen er vergrotingen.

     
     
       
      
       
       

Zondag 1 april gaan we "The Young Messiah" zingen in de Ichthuskerk in Emmen. Omdat dit vandaag bepaald niet het enige evenement is in Emmen, hebben we niet al te veel vertrouwen in een goede opkomst. Dit valt gelukkig erg mee. Als het koor een uur voor aanvang arriveert, zijn er al een aantal toeschouwers. Zo hebben we tijdens het inzingen al publiek !! Na het inzingen drinken we koffie en worden de overgebleven broodjes voor de opbouwploeg soldaat gemaakt. Dan is het zover, we mogen weer !! Als we de kerkzaal inkomen, blijkt deze bijna helemaal vol te zitten. Na een korte inleiding beginnen we dan met de "Ouverture", waarna al die prachtige nummers weer langs komen. 
    
Door op onderstaande foto's te klikken, verschijnen er vergrotingen.

Na het laatste akkoord barst er een lang en enthousiast applaus los, dat overgaat in een staande ovatie. Na een korte uitleg over de twee goede doelen waarvoor wordt gecollecteerd (Omdat de gemeente ook een eigen goed doel heeft, is afgesproken dat we de collecte zullen delen), besluiten we het concert met onze standaard toegift. Onder wederom een enthousiast applaus lopen we daarna de kerkzaal uit. Bij onze stand in de hal is het een drukte van belang. We verkopen de nodige cd's  en er zijn heel veel goede reacties. Ondertussen breken we de boel weer af en pakken alles weer in, waarna we de koster natuurlijk nog even van de laatste koffie af helpen. Het was weer een heerlijk concert.

              
                 
                
                
              

Vrijdag 6 april is het Goede Vrijdag en dus de dag waarop wij traditiegetrouw "The Young Messiah" gaan uitvoeren in theater de Voorveghter in Hardenberg. Deze traditie beleeft dit jaar haar 20-ste jaargang !! Bij binnenkomst blijkt dat ook de directie van de Voorveghter dit een heugelijk feit vindt. We treffen er een alleraardigste brief en een koelkast vol gebak aan !! Dan gaan we aan de slag. Podium, decor, geluid en licht worden opgebouwd. Rond acht uur komt de rest van het koor. Na een kopje koffie met gebak, wordt er uitgebreid ingezongen, waarbij iedereen tevreden is met de afstelling van het podiumgeluid en het licht. Dan gaan we naar de foyer en het cafť om een praatje te maken met bekenden onder de inmiddels toegestroomde toeschouwers. Dan is het 21:30u. Na een korte inleiding nemen Hans en ik onze plaatsen op het podium in en komt het koor op tijdens de "Ouverture". 
  
Door op onderstaande foto's te klikken, verschijnen er vergrotingen.

Daarna is het weer een uur lang genieten van de door Tom Parker op geniale wijze bewerkte prachtige muziek van Hšndel. En hoewel wij het door de jaren heen talloze malen hebben opgevoerd, kunnen we er nog steeds met volle teugen van genieten. Dat ook het publiek weer genoten heeft, blijkt als we na het laatste nummer: "Finale-Amen" een geweldige staande ovatie krijgen. Nadat ik het publiek heb bedankt voor hun komst, volgt er nog een korte toelichting op het goede doel van dit jaar, de "Stichting Joop Jansen". Dan is het tijd voor onze standaard toegift "Hallelujah", waarna wederom een hartelijk applaus volgt. Bij de uitgang is er dan nog een collecte voor het goede doel en dan is het echt afgelopen. Na het concert wordt er nog uitvoerig nagepraat en mogen we veel complimentjes in ontvangst nemen. Zo komt er een fantastisch eind aan het "YM-seizoen" 2011-2012. 

        
       
      
      

Zaterdag 14 april geven we samen met "Passe-partout" uit Hardenberg een "voorjaarsconcert" in de Petrakerk in Hardenberg. In het verleden hebben we ook al eens samen concerten gegeven en elkaar daarna eigenlijk niet weer gezien. We vonden het dan ook heel erg leuk toen men ons belde voor een gezamenlijk concert. De avond is verdeeld in twee delen. In het eerste deel zingen we beiden een blokje van 5 nummers, waarbij Passe-Partout begint. Na de pauze zijn er dan weer twee blokjes, waarbij wij beginnen. We hebben vanavond ook ons decor meegenomen en Passe-Partout heeft voor wat extra licht gezorgd. Zo ziet het er in deze mooie, onlangs opnieuw ingerichte kerkzaal, mooi uit. De foto hiernaast is gemaakt tijdens het inzingen. Als we om 20:00u. beginnen, zitten er zo'n 120 mensen in de zaal. Het wordt een heerlijke avond. Het verschil in repertoire en bezetting zorgt voor een mooie afwisselende avond. Als afsluiting van het concert zingen we met z'n allen het prachtige "Groot is uw trouw o Heer". Dan zit het erop en krijgen we een staande ovatie van het publiek. Ook uit de reacties na de tijd blijkt dat men genoten heeft van dit concert. Wat ons betreft is deze opzet zeker voor herhaling vatbaar. Maar eens zien wat de toekomst brengt. Volgende week hebben we eindelijk weer eens tijd voor een repetitieavond en daarna is er dan de meivakantie, waarna we er op zondag 13 mei weer op uit trekken......... 

   

     
    

Zondag 13 mei gaan we 's avonds zingen in de Geref. kerk in Den Ham. Ondanks het feit dat we vanavond maar met een heel klein cluppie zijn (zo zijn er bijvoorbeeld maar 2 alten !!), gaat het best goed met onze bijdrage aan deze dienst. 

       
     
         
      
      

        
Zondag 3 juni moeten we 's morgens vroeg om 08:30u. al bij de tabernakel in Vaassen zijn, voor een dienst die om 09:30u. begint. Ook vandaag is de bezetting zeer beperkt. We zijn met 3 alten, 6 sopranen, 3 bassen en 3 tenoren. Na het opbouwen wordt er ingezongen, waarna we worden getrakteerd op een heerlijk kopje koffie. Het wordt een leuke dienst met een vriendelijke open sfeer. We zingen de gebruikelijke 3 blokjes van 2 nummers. Er wordt met enthousiasme gezongen, het plezier straalt er van af. Alleen Annette heeft het wat moeilijk. Ze heeft kriebel in de keel en blijft er bijna in. Als we na het zingen weer plaats hebben genomen in de kerkzaal, brengt iemand haar snel even twee bekertjes met water. Na afloop van de dienst wordt er veel en lang nagepraat met mensen die het prachtig vonden. We moesten er vanmorgen wel erg vroeg voor opstaan en we moesten een flink eind rijden door de stromende regen, maar dat zijn we allang weer vergeten. Na deze heerlijke dienst zijn we er van overtuigd dat ook deze ochtendstond goud in de mond had........ 
        

       
       
     

                

     
Zondag 10 juni gaan we 's avonds zingen in de Herv. kerk in Beerzerveld. Tegen zessen zijn we bij de kerk en bouwen op. De kerk is niet al te groot, maar dat weten we ondertussen wel. Nadat we de avondmaalstafel opzij hebben geschoven is er voldoende ruimte en kan alles er precies staan. Het inzingen gaat goed, we zijn vanavond met een vrij grote groep en dat zingt toch lekkerder als met een klein clubje. Als de dienst om zeven uur begint, zitten er wel erg weinig mensen in de kerk. Tijdens de dienst zingen we zoals gebruikelijk 3 blokjes van 2 nummers en ik begeleid de gemeentezang. De preek doet onder sommigen van ons nogal wat stof opwaaien. Gelukkig hebben we lekker staan zingen en is wat ons aandeel aan deze dienst betreft, het heel goed gegaan.

          
               
          
             
              

   
  Zondag 12 augustus is er wel een heel bijzonder optreden. Allereerst is het tijdstip al bijzonder. 12 augustus is de tweede zondag van de bouwvakvakantie en het mag een klein wondertje heten dat we dit jaar op deze dag voldoende mensen bij elkaar hebben voor een optreden. Daarnaast is de plaats ook bijzonder. Het gaat hier namelijk om de dienst in de feesttent in Belt-Schutsloot. Van 1979 t/m 2003 hebben we elk jaar meegewerkt aan de dienst in de feesttent. De daarop volgende jaren is het steeds niet gelukt en nu is het eindelijk weer eens zover. We vertrekken deze morgen om 07:45u. uit Bergentheim. Het is schitterend weer en het belooft een prachtige dag te worden. En inderdaad, het wordt een ouderwetse typische Belt-Schutsloot-dag. Na de dienst in de feesttent, die prima verloopt en waarop we heel leuke reacties krijgen, drinken we een kopje koffie bij de Waterlelie, waar ze ons zelfs nog kennen van "vroeger". Daarna schepen we ons in en varen twee uur lang door de prachtige omgeving van dit schilderachtige dorpje tussen de rietvelden. We besluiten deze heerlijke dag met een "vette hap" uit de snackbar van de fam. van der Belt. 

                
       
     
         
         

Zondag 23 september gaan we naar de Gereformeerde kerk in Vroomshoop voor een opvoering van "Hold on, help is on the way". Het is een mooie grote kerk met een vrij bescheiden podium, waardoor het nogal wat moeite kost al onze lichtmasten een goede plaats te geven. Gelukkig lukt het allemaal en na twee uurtjes knutselen, ziet alles er weer prachtig uit. Als tegen zessen de rest van de club arriveert, zingen we in. Zowel in de zaal, alsook op het podium klinkt het prima. En terwijl wij daarna aan de koffie zitten, stroomt ondertussen de kerk mooi vol. En dat volt niet tegen. Probeer tegenwoordig nog maar eens een paar honderd man 's avonds van zeven tot acht in een kerk te krijgen. Dan is het zover en na een korte inleiding beginnen we met het eerste nummer "Lean on me". Tijdens dit nummer komt het koor op en wordt door het talrijke publiek met een luid applaus begroet. Het wordt een heerlijk concert. Op het podium wordt met bezieling gezongen en je voelt gewoon dat het overkomt in de kerkzaal. Na het laatste nummer "Oh happy day" volgt er dan ook een langdurig applaus. Na de tijd wordt er nog heel wat nagepraat en zijn er vele leuke enthousiaste reacties. 

       
        
           

Zondag 30 september gaan we voor de tweede keer binnen korte tijd naar de Hervormde kerk in Beerzerveld. Dit keer voor de startdienst van het nieuwe winterseizoen en het wordt een geweldige dienst!! Er is een prima organist en ds. Lampen heeft een ontwapenend simpele boodschap, die hij zeer enthousiast en zeer authentiek brengt. Hij staat echt te genieten en te glimmen van plezier op de preekstoel. Ons vergaat het trouwens net zo. Ook wij staan te stralen en te schitteren op onze podiumstukken. Het zingen gaat goed, het klinkt heerlijk en er is heel veel onderling (oog)contact. Het is lang geleden dat ik ons zo heb zien genieten van een optreden. Het is ook lang geleden dat ik zo onder de indruk was van een preek. Het is niet eens zozeer de inhoud (die ook goed was hoor!), het is vooral de manier waarop de boodschap werd gebracht!!  Eerlijk, authentiek en enthousiast. Dat ook de gemeente heeft genoten van deze dienst, blijkt wel uit een anonieme inzending in de "Kerkwijzer", het wekelijkse kerkblad van MariŽnberg/Beerzerveld, waarin de schrijv(st)er o.a. het volgende schrijft: "Samen op Weg" uit Bergentheim heeft prachtig gezongen. Wat fijn dat ze ook Nederlandstalige liederen zongen. Het lied van de speeltuin was indrukwekkend en ook de geweldige solozang was adembenemend mooi..... We hebben heel veel mooie liederen gezongen als gemeente . Veel uit de Evangelisch liedbundel. Het was voor mij een dienst waar ik de week meer door kan. Jawel, we moeten allemaal in ons winterwerk niet verslappen, maar het hoofd omhoog en de knieŽn buigen..... Doorzetten met zijn allen, met het werk in Gods koninkrijk!! 

          
           
             

Zondag 4 november gaan we "Hold on, help is on the way" opvoeren in de Prot. kerk in Lemele. Het opbouwen verloopt heel vlot omdat we de spullen als het ware vanuit de kar, zo het podium op kunnen gooien. Vandaag zijn we wat eerder en ook het koor komt wat eerder. We willen deze extra tijd gebruiken om de nieuwe nummers die we volgende week bij ons concert gaan zingen, nog even goed door te nemen en te kijken of de belichting die ik bij die nummers heb geprogrammeerd ook inderdaad zo uitpakt als ik me dat heb voorgesteld. Het opbouwen verloopt zonder bijzonderheden, zodat we voldoende tijd hebben voor de lekkere belegde broodjes bij de koffie. Dan staat het koor voor de deur en zingen we in. Daarna is er nog weer een kopje koffie om de keeltjes nog even goed te smeren. Dan is het zover. Na een korte inleiding van de organisatie beginnen we zoals altijd met "Lean on me", waarna al die prachtige nummers volgen. Het wordt een fantastisch concert. Het enthousiasme en de beleving op het podium beleven vandaag grote hoogten. Ik heb dingen zien gebeuren, die ik nog niet eerder heb gezien..... Dit slaat zichtbaar en hoorbaar over op het publiek. Omdat het zo'n heerlijk nummer is, besluiten we ťťn van onze nieuwe nummers "A better friend" niet tot het jubileumconcert te bewaren, maar toch vanavond vast te zingen. Het gaat goed. De vele tongbrekende tekstpassages komen er soepeltjes en goed verstaanbaar uit. Daarna besluiten we het concert met "Oh happy day". Onder een stormachtig applaus verlaten we daarna de kerkzaal. Na afloop spreek ik diverse mensen die behoorlijk onder de indruk zijn van wat wij vanavond hebben gebracht. 

          
         
      
        

Zaterdag 10 november is het dan zover. We gaan ons 35-jarig jubileum vieren met een concert in de Oosterkerk in Bergentheim. Nadat we donderdagavond alles hebben opgebouwd en vrijdagavond de generale repetitie hebben gehad, moet het vanavond dan echt gebeuren. Om half zeven zijn we in de kerk en zingen nog even uitgebreid in. Ook de "videocrew" is er om de drie camera's op te stellen. De eerste bezoekers verschijnen al om 19:20u., dat beloofd nog wat. En inderdaad als we om 20:00u. beginnen, zit de kerk op een paar plekken na helemaal vol !! Het programma van vanavond is een soort reis door de tijd. Zo zingen we voor de pauze nummer uit de periode 1976 - 2000 en na de pauze volgen dan nummers uit de periode van 2001 tot nu. Vlak voor de pauze vermeldt het programma "Verrassing". Deze keer blijkt dit niet alleen voor het publiek, maar ook voor de meeste koorleden een verrassing te zijn. Nadat ik de meiden heb geadviseerd een plekje helemaal vooraan in de kerk te zoeken, bereiden onze jongens de verrassing voor. Even later hebben ze plaats genomen op zes, in een boog opgestelde, barkrukken en zingen het fantastische nummer van Venice: "The family tree". Ook na de pauze zijn er een paar verrassingen. Zo is daar het prachtige gedicht dat Roelie van 't Hag speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt als inleiding op het nieuwe nummer "Go light your world". En ten slotte is er bij de uitgang nog een derde verrassing voor het publiek. Iedereen krijgt een kaars mee, met daaraan bevestigd een kaartje met de opdracht "Go light your world". 
         
Door op onderstaande plaatjes te klikken, verschijnt er een vergroting.


Hieronder staan links naar
videoclips van 3 nummers van het concert. 
  
 1. Shine your light 
2. Nooit meer een morgen
3. A better friend 

 

Het concert wordt een groot succes. Het zag er weer prachtig uit, het klonk prima en er werd met volle teugen genoten van het zingen. Het koor en de solisten stonden te stralen op het podium. Ook het publiek geniet van het concert en na ieder nummer krijgen we een hartelijk applaus. In de pauze en na afloop krijgen we veel complimenten, verkopen we nog een aantal cd's en praten lang na met veel mensen. Als het publiek het pand heeft verlaten, is er nog een "afterparty" voor "genodigden" in de grote zaal van "de Bo". Hier is het zo gezellig, dat het al ver na middernacht is als ik alle lichten uitdoe, het alarm activeer en de deur achter me dicht trek. Het is een geweldige avond geworden. We hebben het jubileumconcert gekregen waarop we hadden gehoopt !! Eens kijken of we dat over 5 jaar nog eens dunnetjes over kunnen doen..............

           
              
                 

  Zondag 18 november gaan we op pad voor de eerste "Young Messiah" van het nieuwe seizoen. We gaan naar een heel bijzondere locatie: 't Nijkerkje in Oosteinde,  boven in Groningen. Deze prachtige oude kerk is in 2011 onttrokken aan de erediensten en er is nog geen nieuwe bestemming voor gevonden. De "Stichting voor het behoud van 't Nijkerkje" doet haar uiterste best de kerk en het omliggende kerkhof, die beiden een grote cultuurhistorische waarde hebben, te behouden voor het nageslacht. Om het culturele aspect te benadrukken organiseert men evenementen en in dat kader zijn wij dus vanavond te gast in dit voor ons "verre oord". De opbouwploeg is al vroeg van huis gegaan en staat even na drie uur voor de deur. We worden zeer hartelijk en gastvrij ontvangen. Na een lekker kopje koffie met van alles en nog wat erbij, wordt er opgebouwd. Ook de rest van het koor is mooi op tijd en kan nog even aanschuiven bij de heerlijke soep en de in overvloed aanwezige belegde broodjes. Daarna zingen we in. We zijn vanavond wel met een heel erg klein clubje. We missen maar liefst 8 leden, waardoor er 16 overblijven. Dit mag de pret echter niet drukken. Mede door de prachtige locatie en de gastvrijheid van de "GrŲnningers", is de stemming opperbest en wordt er "begeesterd" gezongen.
   
Door op onderstaande plaatjes te klikken, verschijnt er een vergroting.

        
Als we om zeven uur beginnen, zit de kerk behoorlijk vol met mensen die vol spanning wachten op wat er allemaal gaat gebeuren. Na een korte inleiding, gaat het licht in de kerk uit en klinken even later de eerste tonen van de "Ouverture". Hierna volgen al die andere prachtige nummers. Het wordt (alweer) een geweldig concert. Het koor en de solisten geven alles en maken er iets heel moois van!! Nog voordat de laatste klanken helemaal zijn uitgeklonken, weerklinkt er een stormachtig applaus, dat maar niet op lijkt te houden. Daarna is er een collecte voor het goede doel en eindigen we met onze standaard toegift. Hierna volgt nogmaals een hartelijk applaus. Even later wordt er uitgebreid nagepraat, worden er in de stand veel cd's verkocht en hebben we aan het eind van de avond geen enkele fotokaart meer over. Zo beginnen we even na negenen heel erg tevreden aan de lange weg naar huis. En zo komt er ook een eind aan een serie van drie overweldigende concerten in de maand November. Wat beleven we als groep tegenwoordig toch bijzondere tijden!!! We zijn wel het nodige succes gewend, maar de laatste tijd lijkt elk optreden wel weer een nieuw hoogtepunt........ De komende drie weken hebben we lekker even rust en gaan we eens flink aan het oefenen met ons kerstrepertoire........

            
           
             
             

     
   
Zaterdag 15 december zingen we samen met het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor en Canta Libre op de Wintermarkt in het centrum van Hardenberg. We zingen om beurten blokjes van een half uur. Het weer valt gelukkig mee. Afgelopen week was het nogal koud en/of nat. Vandaag is het droog en het is een flink stuk warmer. Op het Klepperplein is het vanmiddag gezellig druk. We hebben tekstbladen uitgedeeld, waardoor het publiek af en toe mee kan zingen met bekende kerstnummers. Tijdens het laatste nummer van ons tweede blokje, het is dan al na vieren en het wordt al vrij donker, begint het dan alsnog te regenen. Terwijl wij onze installatie in veiligheid brengen, zingt HCM nog een blokje. Dan is het afgelopen en kunnen we terugzien op een zeer geslaagde middag. 

            
            
           
            

Zondag 18 november gaan we "The Young Messiah" zingen in de Dorpskerk in Vries. Na aankomst wordt er even overlegd waar we op gaan bouwen. We besluiten de stoelen in de kerk om te draaien en achterin de kerk, vlak voor de orgelgalerij, de boel neer te zetten. Grote voordeel van deze opstelling is, dat bij een grote opkomst de grote ruimte achter de preekstoel ook gebruikt kan worden. Later blijkt dit een verstandige keuze te zijn geweest. Het opbouwen verloopt voorspoedig en we zijn dan ook ruim op tijd klaar. Zo is er voor de opbouwploeg ook ruim voldoende tijd om te genieten van de lekkere belegde broodjes bij de koffie. Dan arriveert de rest van de groep en wordt er ingezongen. We besluiten het publiek voor aanvang te trakteren op enkele Christmas Carols. Het is immers bijna kerst en we zijn er nu toch...... Als we om 18:40u. de kerk inlopen om vast wat te gaan zingen, zien we dat er al heel veel publiek zit. En terwijl wij onze Christmas Carols zingen, stroomt de kerk helemaal vol, waardoor er achter in de kerk een flink aantal klapstoelen bijgeschoven moeten worden. 
  
Klik op onderstaande plaatjes voor een vergroting.

        Dan is het zeven uur en kan "het feest" beginnen. En dat is niets te veel gezegd!! Het wordt weer een uur lang genieten. De sfeer is uitstekend en het koor en de solisten maken er iets moois van. Als de laatste machtige klanken van "Finale-Amen" zijn uitgeklonken, is het eerst een seconde muisstil....... En dan volgt er een stormachtig applaus dat na enige tijd overgaat in een staande ovatie, die pas ophoudt als ik een microfoon pak en aanstalten maak wat te gaan zeggen. Nadat ik een toelichting heb gegeven op de collecte bij de uitgang, volgt er een afsluitend woordje door de organisatie. Tot slot besluiten wij natuurlijk met onze standaard toegift "Hallelujah". Onder wederom een hartelijk applaus, lopen we af en mengen ons onder de bezoekers. Ook vanavond mogen we weer vele enthousiaste reacties in ontvangst nemen. Dit keer was er eentje bij die we nog niet eerder hadden gehoord en die we wel heel erg leuk vonden. Er was iemand die zij: "Ooh, wat was dat mooi. Ik zou er wel om willen verhuizen........" Nadat alles weer in de kar zit, helpen we de koster nog even van de laatste koffie af en gaan dan weer op weg naar huis. We hebben weer volop genoten vandaag!!!

              
            
           

Maandag 24 november gaan we zingen in de kerstnachtdienst in Radewijk. Een kwartier voor aanvang beginnen we met 4 nummers uit de Young Messiah, die allemaal gaan over de aankondiging van de geboorte van Christus. In de dienst zingen we allereerst "Silent Night" en "O come all ye faithfull". In het tweede blokje zingen we "Caroling, caroling", "Glorious Kingdom" en "Joy to the world". Het wordt een fijne dienst waarin Henry Dorgelo voorgaat. Na afloop is er nog de mogelijkheid om achter in de patio na te praten onder het genot van een glaasje warme GlŁhwein of een sapje. Als afsluiting zingen we daar tot slot a capella en unplugged het nummer "Christ is born".

   

  Hiermee komt er een eind aan een fantastisch gospeljaar, waarin we er 21 keer op uitgetrokken zijn en waarin we naast de "normale" optredens ook een flink aantal prachtige concerten hebben gegeven. Net als wijzelf, heeft ook het publiek er met volle teugen van genoten. Dit heeft geleid tot ontzettend veel hartverwarmende en enthousiaste reacties. Omdat we naast dat alles ook nog eens een aantal heel leuke nieuwe nummers aan ons repertoire hebben toegevoegd, is ook op de oefenavonden van de afgelopen tijd de sfeer uitstekend, Zonder andere jaren te kort te willen doen, vind ik zelf 2012 ťťn van de leukste gospeljaren van de laatste tijd.
Dit geeft goede moed voor het volgende jaar. Er staan alweer de nodige optredens, bijna allemaal concerten, op de agenda en ook ben ik bezig met twee nieuwe nummers. Zo gaan we met een heel goed gevoel de jaarwisseling tegemoet. Tot volgend jaar.............

     
     

    

    
2011

2013