2011   

       
   
Het gospeljaar 2011 beginnen we op zondag 9 januari in de Jozef kerk in Assen. We gaan onze nieuwste uitvoering van " Hold on, help is on the way" zingen. We hebben het programma voor dit jaar wat aangepast. Zo komen we op onder het  a capella en unplugged gezongen "Shut the door". In deze mooie kerk klinkt het goed en het sfeervol verlichtte decor ziet er weer sprookjesachtig uit. We genieten zelf weer met volle teugen van al die mooie nummers. Helaas is de publieke belangstelling deze keer minimaal. Maar goed, de mensen die er wel zijn hebben een heerlijke avond. Natuurlijk is het leuker om voor een goed gevulde kerk te zingen, toch was het ook vanavond weer een feestje om d.m.v. een 14-tal nummers weer eens even na te denken over de zin van ons bestaan.

      
      
       

     
        
      
 
Zondag 16 januari gaan we zingen in de Reestkerk in Oud Avereest. Het is een mooie oude kerk, waar maar net voldoende ruimte voor ons is op het liturgisch centrum. We mogen vanavond zelfs 4 blokjes van 2 nummers zingen. Ook de dominee heeft er zin in vanavond. Hij heeft ook nog eens een goed verhaal. Door dit alles wordt het een dienst van dik anderhalf uur. Maar er was vast niemand die zich daaraan heeft gestoord. Het was een mooie dienst. Een goed verhaal, een goede organist en wij hebben heerlijk staan zingen, wat wil je nog meer........

     
    
    

Zondag 30 januari gaan we zingen in "het Beaufort" in Markelo. Dit voormalige gemeentehuis is tegenwoordig gewijd aan de kunst en de cultuur. In de categorie "Muziek" bijten wij het spits af in de subcategorie "Vocaal". Omdat dit alles nieuw is, heeft de organisatie geen idee over de te verwachten publieke belangstelling. Wij zingen in de voormalige "grote" raadszaal. Er is geen podium en de zaal is vrij klein. Men heeft ongeveer 60 stoelen klaargezet. Hierdoor ontstaat een gezellige intieme sfeer, waarbij het contact tussen ons en het publiek optimaal is. 

Als we om 12:00u. beginnen, is de zaal nog niet half vol, maar dat mag de pret niet drukken. Na een inleiding over kunst in het algemeen en inspiratie en bevlogenheid in de muziek in het bijzonder, beginnen we met "Shut the door". In de anderhalf uur daarna, is het genieten met een grote "G". Zowel voor het publiek als voor onszelf. Wij staan te stralen op onze podiumstukken, en het publiek straalt terug vanuit de zaal. De sfeer is fantastisch en na afloop is iedereen ervan overtuigd een waardevolle, inspirerende anderhalf uur te hebben gehad.

     
       
       

    
Zondag 13 februari gaan we "Hold on, help is on the way" zingen in "de Rank" in Staphorst. Omdat we vandaag maar liefst 7 mensen missen, waaronder een enkele solist, heb ik het programma een beetje aangepast. Het opbouwen verloopt voorspoedig en ruim voordat het koor arriveert staat alles op de plaats en werkt alles zoals het moet. En het ziet er weer prachtig uit!! Tijdens het inzingen blijkt iedereen tevreden met het geluid en het belooft dus een mooi optreden te worden. Dan gaan we aan de koffie en ondertussen stroomt de kerkzaal mooi vol. Dan is het zover, het is zeven uur. Na een korte inleiding beginnen we met "Lean on me", waarna al die prachtige nummers weer langs komen. De mensen in de zaal zitten zichtbaar te genieten en ook op het podium wordt er weer ontzettend genoten. Tijdens het één na laatste nummer, valt een deel van de stroomvoorziening uit. En terwijl ik het euvel verhelp, zet het koor, tot groot genoegen van het publiek,  "Shut the door" in. Dit werkt zo goed, dat je in het vervolg altijd een stroomstoring zou willen inbouwen hahaha...... We besluiten zoals gewoonlijk met "Oh happy day", waarna een daverend applaus weerklinkt. Na de collecte zingen we nog "In this house" als toegift. Na afloop worden we overstelpt met leuke reacties. Wat een heerlijk optreden was dit!! Zo rijden we uiterst tevreden later op de avond weer naar huis.

       
    
    
        
        

Zondag 13 maart gaan we "The Young Messiah" zingen in de Reestkerk in Oud-Avereest. In januari waren we ook al in deze kerk en zagen toen dat het woekeren zou worden met de ruimte. Toch lukt het heel aardig om behalve het instrumentarium, de apparatuur en het podium, ook het decor en de lichtinstallatie een plekje te geven. Al tijdens het inzingen verschijnen de eerste bezoekers en als we om 19:00u. beginnen, is de kerk goed gevuld met mensen die vol verwachting zitten te wachten op wat er gaat gebeuren. Vanaf de eerste tonen van de "Ouverture", is er weer die magische sfeer. De prachtige muziek en de sprookjesachtige verlichting zorgen bij mij weer regelmatig voor kippenvel. Dan klinkt Joan's mooie serene stemgeluid in de solo van "Comfort Ye", waarna dan eindelijk het koor aan de bak mag in "Ev'ry valley". Het klinkt fantastisch en het plezier straalt eraf!! En zo wordt het een uur lang Genieten met een grote G. Nadat de laatste klanken van het machtige slotakkoord zijn weggestorven, volgt er een langdurig en luidruchtig applaus, dat overgaat in een staande ovatie. Hierna wordt er gecollecteerd voor het goede doel, waarna wij het concert besluiten door als toegift nogmaals het "Hallelujah" te zingen. Bij het verlaten van de kerk zijn er veel mensen die ons opzoeken en vertellen hoe fantastisch ze het vonden. Er zitten heel ontroerende reacties tussen, zodat we er soms even stil van worden........ Na afloop van dit bijzondere concert overheerst bij ons vooral de dankbaarheid dat we zoiets "mogen" doen. Het is een voorrecht dat je met je hobby zoveel mensen blij kunt maken en kunt ontroeren!!

    
    
    
    

Zondag 3 april gaan we 's morgens zingen in de Herv. kerk in Bergentheim, die tegenwoordig de Oosterkerk heet. Men heeft ons gevraagd om vooral vrolijke nummers te zingen. We beginnen dan ook met "Get on board". Het klinkt goed en we staan lekker te zingen. Bij "Oh Buddha" gaat het aan het eind van het nummer even mis. Opeens zingt er bijna niemand meer. Gelukkig hervinden we onszelf op tijd en eindigen we toch zoals het nummer bedoeld is. Na de preek wisselen we "Hij is mijn God" in voor "Uw schepping wacht" omdat dit mooi aansluit bij het verhaal van de dominee. We besluiten met "Shackles". 

    
    
    

Zondag 17 april gaan we "The Young Messiah" zingen in het Gereformeerd Centrum in Dedemsvaart. Het is tegenwoordig nog volop licht om 19:00u. Gelukkig is het rond het podium relatief donker, zodat we de lichtshow niet helemaal voor niets mee hebben genomen. Het opbouwen en inzingen gaat goed. Het klinkt heel goed en het ziet er weer prachtig uit. Terwijl wij een kopje koffie drinken, stroomt de kerk behoorlijk vol. En dat is toch wel opvallend op zo'n mooie bijna zomerse dag. Het concert wordt een groot succes. Alles verloopt naar wens. Na het laatste nummer weerklinkt er een daverend applaus en krijgen we een staande ovatie. Na afloop zijn er weer veel hartverwarmende reacties. Zo komt er een oud mannetje op Roely Berends aflopen en zegt in z'n hele leven nog nooit zo genoten te hebben. En zo is er ook een mevrouw die de originele versie van The Young Messiah grijs heeft gedraaid maar vindt dat wij beslist niet onderdoen voor het origineel. Zo kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde generale repetitie voor komende vrijdag.

   
    
    

Dan is het weer zover, het is weer Goede Vrijdag. Dit jaar valt Pasen wel erg laat en is Goede Vrijdag pas op 22 april. Net als de vorige drie jaar, is er in de Voorveghter weer 1 voorstelling die om 21:30u. begint. Het zal de 19-de jaargang worden van deze mooie traditie. Het wordt onze 130-ste opvoering van The Young Messiah en de 33-ste in de Voorveghter. Terwijl wij na het opbouwen en inzingen buiten even genieten van een lekker kopje koffie, komen er steeds meer mensen richting Voorveghter. Dan is het tijd en terwijl de rest buiten de zaal staat te wachten, loop ik het podium op en houdt een korte inleiding op het concert.  Ik vertel ook dat er deze avond een collecte bij de uitgang is voor het goede doel van dit jaar, de Stichting "The home of hope and dreams" van Gini Pullen uit Collendoorn. Namens deze stichting is Miriam Vugteveen aanwezig, die tussen het laatste nummer en de toegift een korte toelichting zal geven op het werk van deze stichting. Dan is het zover en beginnen we aan onze 130-ste Young Messiah. Alles gaat heel goed en als een klein uur later het slotakkoord is uitgeklonken, krijgen we een staande ovatie. Nadat Miriam iets heeft vertelt over "The home of hope and dreams", besluiten we het concert met de standaard toegift. Bij de uitgang wordt er gecollecteerd. Deze collecte brengt een dikke €350 op. Een paar dagen later, als alle collecte gelden binnen zijn, kunnen we het prachtige bedrag van € 1250,- aan de stichting overmaken. De reacties na afloop zijn zeer lovend. Menigeen die The Young Messiah al meerdere keren heeft meegemaakt, verzekert ons dat dit toch wel de beste uitvoering was die ze hebben gehoord!! En zo kunnen we aan het eind van de avond weer terugkijken op een zeer geslaagd concert.

       
      
      
        
     

      
Zondag 15 mei gaan we 's morgens al heelvroeg op pad. Om 10:00u. moeten we zingen in een feesttent in Nieuw Weerdinge. Als we aankomen en op zoek gaan naar de feesttent, blijkt de weg afgesloten te zijn voor een vlooienmarkt. Gelukkig is er iemand die ons opvangt en ons via een omweggetje toch bij de feesttent aflevert. Het opbouwen verloopt voorspoedig, evenals het inzingen. Terwijl we koffiedrinken, arriveren de gemeenteleden. Het wordt een leuke dienst. Wij zingen de gebruikelijke 3 blokjes van 2 nummers en ik begeleid de gemeentezang. Alles gaat goed. We staan lekker te zingen en te genieten op onze podiumstukken. Na afloop breken we de boel weer af en drinken nog even een kopje koffie. Daarbij spreken we veel kerkgangers die laten weten onze bijdrage aan de dienst zeer gewaardeerd te hebben. We krijgen daarbij opvallend veel complimentjes over onze enthousiaste uitstraling. "Jullie zijn een hechte groep, je kunt zien dat er een hele goede onderlinge band is ". Zo gaan we even later met een heel goed gevoel weer richting Bergentheim.

     
      
      
        
       
      
           
         
        

Na twee maanden zomervakantie, pakken we de draad weer op op zondag 11 september. We zingen 's morgens in de startdienst in "de Ark" in Bruchterveld. Na het opbouwen zingen we in. Omdat het nog vroeg is, moeten de keeltjes eerst even wat los worden gezongen, waarna het weer prima klinkt. Ook het feit dat we vandaag op volle sterkte zijn draagt hieraan bij. 
      

Het wordt een mooie dienst over het thema "Liefde", waarin wij de gebruikelijke 3 blokjes van twee nummers zingen. Tijdens de collecte geven we nog een toegift met "That's why I sing". Zo krijgen we twee keer een daverend applaus. Als we na de dienst lekker buiten in de zon een kopje koffie staan te drinken, komen er nog veel mensen langs om ons te bedanken voor het prachtige optreden. 

         
       
       
           
         
         

    
   
       
Zondag 25 september werken we mee aan de startzondag in Hardenberg. Allereerst zingen we tijdens de startdienst in de Stephanuskerk. Het zingt altijd heerlijk in deze mooie grote kerk en ook vandaag is dat weer het geval. Het klinkt fantastisch en iedereen staat met duidelijke bezieling te zingen. Na de dienst slepen we de boel naar buiten en bouwen daar alles weer op, waarna we nog een half uurtje doorzingen voor de vele mensen die op het Wilhelminaplein de vele kraampjes bezoeken.

      
     
     
     

Zaterdag 19 november gaan we The Young Messiah opvoeren in de R.K.-kerk in Lettele. Dit optreden zal om meerdere redenen de geschiedenis ingaan als een zeer bijzonder optreden. Het is niet alleen dat dit onze eerste Young Messiah is van het seizoen 2011-2012 en het is ook niet alleen het feit dat we nog nooit eerder in Lettele waren en überhaupt weinig in deze buurten optreden, nee het is vooral onze eerste Young Messiah waarbij Joan niet meezingt!! Vanavond gaat Rik hem vervangen. Hij heeft hiervoor de laatste weken flink geoefend. Daarnaast missen we vanavond maar liefst 8 van de 23 koorleden!! Zo zien we dit concert toch met enige spanning tegemoet. Gedurende de middag en de avond blijkt gelukkig dat we ons voor niets zorgen hebben gemaakt. Het opbouwen verloopt voorspoedig en bij het inzingen lijkt het erop dat het vanavond weer helemaal goed komt. Het ziet er fantastisch uit in deze mooie kerk en de klank is indrukwekkend  "groots" in deze prachtige ruimte. Als we om 19:00u. beginnen, is de kerk goed gevuld. Dan is het weer een uur lang genieten met een grote "G". Het gaat geweldig. Rik doet het uitstekend en het koor zingt geweldig. Wellicht is het de opluchting dat alles toch weer goed is gekomen, waardoor we vanavond extra intens staan te stralen en te genieten op het podium. Nadat het laatste akkoord is uitgeklonken, weerklinkt er een langdurig en enthousiast applaus dat overgaat in een staande ovatie. Tijdens de collecte die daarop volgt, zingen we "So Strong". Later blijkt deze collecte maar liefst €400 te hebben opgebracht. Daarna sluiten we af met onze standaard toegift: "Hallelujah", waarna weer een luid applaus volgt. Na afloop wordt er koffie gedronken achter in de kerk. Daar staat ook onze stand en daar is het een drukte van belang. We spreken veel mensen en iedereen is onder de indruk van het concert. En zo is deze zeer bijzondere Young Messiah een groot succes geworden. We hebben behoorlijk wat risico genomen door dit optreden toch door te laten gaan, maar het is het allemaal waard geweest. Zowel wij als ook de mensen in Lettele zullen met veel genoegen terug denken aan dit concert. En als de voortekenen ons niet bedriegen, zullen we binnenkort nog wel weer eens in deze regio mogen optreden.

           
         
         

Zondag 27 november werken we mee aan een zgn. Philadelphiadienst in de Herv. kerk in Coevorden. Nadat alles is opgebouwd, gaan we inzingen. Ondanks de grote holle ruimte van deze prachtige kerk, klinkt het heel prettig en doorzichtig. Daarna is er koffie. Het wordt een heel aardige dienst en onze bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. We zingen hier voor het eerst ons nieuwe nummer "You've got a friend". En bij het laatste nummer krijgen we versterking van een hele batterij percussionisten, waardoor "Lean on me" een extra feestelijk tintje krijgt. Nadat alles weer in de kar zit, worden we nogmaals getrakteerd op een lekker kopje koffie. Eén van de koffieschenkers vindt dat wij een heel goed koor hebben en daar zijn we het natuurlijk van harte mee eens hahaha.........

     
    
    


          
Zondag 4 december gaan we 's morgens zingen in de Westerkerk in Bergentheim. Vanuit deze kerk is "Samen op Weg" 35 jaar geleden ontstaan. Het is al weer een aantal jaren geleden, dat we hier voor het laatst meewerkten aan een eredienst en we vinden het leuk hier nu weer eens terug te zijn. Het opbouwen wordt wat vertraagd door een technisch probleem, dat gelukkig snel is opgelost. Na het inzingen drinken we nog even een kopje koffie. In de dienst zingen we 3 blokjes van twee nummers, waaronder natuurlijk ook ons nieuwste nummer "You've got a friend". Na de dienst wordt er onder het genot van weer een kopje koffie uitgebreid nagepraat. Daarna hebben we, omdat er vanavond niet wordt geoefend, zomaar nog een hele dag voor onszelf. Ook wel eens lekker........

         
         
        
         


Zaterdag 17 december hebben we een bijzonder drukke dag. We beginnen 's middags op het Klepperplein in Hardenberg, waar we optreden tijdens de Wintermarkt. De afgelopen week was het nogal stormachtig en erg nat. Gelukkig is het weer vandaag vrij rustig en schijnt het zonnetje zelfs een groot deel van de middag. We staan naast het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor en treden om beurten op. Het is gezellig druk op het plein en veel mensen blijven staan luisteren. Zo hebben we, ondanks de kou,  een geweldige middag. Diezelfde dag staan we 's avonds om 18:00u. voor de deur van "het Morgenlicht" in Baalder voor een gezamenlijk adventsconcert met de Chr. Muziekvereniging Excelsior en het kinderkoor "de Triangel" uit Mariënberg. Als we om 20:00u. beginnen, is de kerkzaal mooi gevuld. Het wordt een mooie avond met veel afwisseling. 
Zo kunnen we aan het eind van deze dag terugkijken op twee geslaagde optredens. Het was een drukke dag, maar het was de moeite meer dan waard !!!

    
    
   
   

We besluiten dit gospeljaar door mee te werken aan de kerstnachtdienst op zaterdag 24 december in de Oosterkerk in Bergentheim. Bij ons eerste nummer "Christ in born" lopen we al zingend van achter uit de kerk naar voren. Op de trappen van het liturgisch centrum zingen we vervolgens "Joy to the world". Het wordt een mooie dienst waarin we ook nog "O come all ye faithfull", "Caroling caroling", "Silent night" en "Stilte over alle landen" zingen. Bij het laatste lied zingt ook de gemeente mee. Zo komt er een eind aan een drukke decembermaand en weer een heerlijk gospeljaar. Nu een paar dagen lekker niets doen en dan voorzichtig eens de blik vooruitwerpen, naar volgend jaar, waar de eerste optredens alweer opdoemen aan de horizon..........

2010

2012