2004    

We schrijven het jaar 2004. De agenda van gospelgroep "Samen op Weg" is alweer goed gevuld, zodat dit jaar ook wel weer een flink verhaal zal opleveren. Ik zou zeggen, lees er maar lustig op los. Veel plezier.

           

          

                  

Zondag 11 januari gaan we voor ons eerste optreden in 2004 zingen in de "Open hof" in Kampen. Als we na het inzingen en het koffiedrinken weer de kerk betreden, zit deze aardig vol. De dienst is vooral rustig. Rustige liedjes, een rustige predikant en rustige gemeenteleden. Het zingen verloopt prima en in deze kerk klinkt het ook best goed. Aan het eind van de dienst worden we bedankt door iemand van de jeugddienstcommissie. Ze vond het "Helemaal top, erg gaaf ". Na de dienst zijn er ook nog veel goede reacties. Zo vertelt een oudere heer aan Jolanda dat hij de zang erg goed vond. En het was ook heerlijk om na te kijken. Het deed hem aan Afrika denken, daar bewogen de mensen ook zo mooi op muziek. 

   
   
   

Voor de eerste Young Messiah van het jaar reizen we zondag 18 januari naar de polder, naar Ens. Het wordt een goede uitvoering. Ook op het podium klinkt het prima zodat iedereen met plezier staat te zingen. Na afloop is er een staande ovatie en na de dienst zijn er vele enthousiaste reacties.

   

    
    

Na een "thuiswedstrijd" in de hervormde kerk in Bergentheim op zondag 25 januari, gaan we zondag 8 februari 's morgens in Tubbergen zingen. Begeleid door regen en hagelbuien vertrekken we om half negen vanaf de Bo. Het wordt een leuke dienst over het thema "roeping". Het zingen gaat prima en zo klinkt het ook. Na afloop zijn er dan ook veel leuke reacties. Nadat we belooft hebben nog eens terug te komen, gaan we weer op weg naar huis. Tijdens het inpakken waait het behoorlijk. Zo hard zelfs dat er een deur van de kar afbreekt. De schanieren zijn gewoon afgebroken. Met touw wordt de deur provisorisch vastgezet. Heeft Gerben weer wat te doen de komende week.

   
   
   

Zondag 15 februari gaan we "Don't worry, be happy" zingen in de gereformeerde kerk in Schoonoord. We moeten het vandaag o.a. zonder Hans doen. Hij heeft de afgelopen nacht een meningsverschil met de hond gehad en zit nu met een ingepakte, gezwollen rechterhand die hij voorlopig wel niet meer zal kunnen gebruiken. Niet erg praktisch, maar goed dat Marga veel verstand heeft van verpleging. Het optreden verloopt goed en tijdens de laatste twee nummers wordt er volop meegeklapt. Als Gerben aankondigt dat nu het laatste nummer komt, reageert de zaal teleurgesteld. Men had nog wel meer willen horen. 

   
   
   

Zondag 22 februari zingen we in de "Open Hof" in Rijssen. Als we even voor zevenen twee nummers voor de dienst gaan zingen, zit de kerk op een enkele stoel na helemaal vol. Omdat er relatief veel jeugd aanwezig is, zingen we veel snelle nummers. Het zingt lekker en we krijgen zelfs twee keer applaus. Na "De speeltuin" en aan het eind, na "Oh happy day". De reacties na afloop zijn ook allemaal heel positief, men wil ons graag nog eens weer uitnodigen en dan misschien voor een concert.

   
   
   

Zondag 29 februari voeren we "Don't Worry, be happy" op in de open hof in Berkum. Hier zijn we vaker geweest. En net als vorige jaren, zijn we er nu ook weer op de eerste zondag van de voorjaarsvakantie. Hierdoor missen we Hendrikus en Gerrit. Vanavond dus geen "Speeltuin". Ook Dineke is er niet zodat we ook voor "Only a step away" een vervangend nummer moeten vinden. Hoewel we dus nogal wat mensen missen, gaat het zingen heel goed. Het klinkt lekker en het ziet er weer prachtig uit. Na afloop zijn er veel positieve reacties.

   
    
    

Zondag 21 maart zingen we The Young Messiah in ZwartsluisDit was bijna de eerste keer geworden in de geschiedenis van "Samen op Weg", dat een optreden niet door kon gaan vanwege technische problemen. Door een fout in de stroomvoorziening knalden overal de zekeringen eruit. Na een grote plaatselijke zoekactie naar voldoende passende zekeringen en nadat de stroomtoevoer was gerepareerd, kon de uitvoering toch nog, zij het met enige vertraging, doorgaan. Ondanks het ongemak van het moeten missen van twee apparaten die definitief de geest hebben gegeven vanwege de 380V spanning, verloopt de uitvoering goed. Wij zijn schijnbaar weer bekomen van de schrik want iedereen staat toch weer vol overgave te zingen. Na afloop worden we overstelpt door goede reacties en complimenten. Zo vertrekken we even later toch met een goed gevoel weer richting Bergentheim.

  
   
   

Zondag 29 maart zingen we The Young Messiah in Vroomshoop. Omdat vandaag de zomertijd weer is ingegaan, is het om zeven uur nog lang niet donker. Gelukkig beschikt de kerk over dikke gordijnen voor de meeste ramen. De andere zijn afgeplakt met landbouwplastic. Al tijdens het inzingen begint de kerk vol te stromen. Tegen zevenen zit de kerk dan ook bomvol. Een aantal toeschouwers zal niet veel zien, omdat ze als het ware achter het decor zitten. Het optreden verloopt goed. Er wordt met enthousiasme gezongen. Na afloop zijn er weer veel goede reacties.   

   
   
  

Vrijdag 9 april is het Goede Vrijdag en dus de dag van de traditionele opvoering van "The Young Messiah" in theater de Voorveghter in Hardenberg. Ook dit jaar hebben we besloten twee voorstellingen te geven. Het worden twee heerlijke optredens met aansluitend alleen maar zeer positieve, soms zelfs heel emotionele reacties. Voor ons is het zo 4 maal genieten. Twee keer tijdens het zingen en twee keer na afloop, tijdens het contact met het publiek. 

   
    

                                                                                                              

                            

Zondag 18 en 25 april zijn we achtereenvolgens in Nijverdal en Witharen te gast. De samenstelling van de groep is ondertussen wat gewijzigd. Met Geertje en Titha zijn we een alt en een sopraan kwijtgeraakt. Geertjes plaats wordt opgevuld door Monique van Steenbruggen, die in Nijverdal voor het eerst meezingt. Titha's plaats wordt voorlopig nog niet opgevuld. In Nijverdal zingt Anneloes voor het eerst: "Never alone" en in Witharen zingt HenriŽtte voor het eerst het nummer "Soms". Voor Anneloes is het haar eerste solonummer, zodat we er nu dus weer een nieuwe soliste bijhebben. Opmerkelijk en fascinerend is het verschil tussen de twee diensten. De ene heel ongedwongen met een vermakelijke spreker, de ander heel traditioneel met de sfeer van 50 jaar geleden. Het heeft allebei wel wat. Beide keren gaat het zingen uitstekend en gaan we heel blij en tevreden weer richting Bergentheim.
Als je op onderstaande hyperlink klikt, kun je "Never alone" beluisteren.
     

 
Never alone

    
    
    

Zondag 2 mei voeren we in een goed verduisterde kerk in Westerbork, "Don't worry, be happy" op. Ook hier maken we met dit concert de nodige indruk. We zingen lekker, het klinkt goed en de reacties zijn heel positief. Alles prima, maar toch is het in de "winter", als het echt donker is, leuker.

    
    
    

Daarna volgen er tot aan de zomervakantie nog optredens in Elim, MariŽnberg, De Krim en Vriezenveen. Vooral MariŽnberg is leuk. 

Tijdens deze "thuiswedstrijd" zingen we maar liefst 10 nummers. Iedereen is na afloop blij dat we eindelijk weer eens in MariŽnberg waren. 
Dan is het zomer en gaan we lekker vakantie vieren. We zullen hopen dat het weer nog wat beter wordt de komende weken.

                                                                                     

    
    
      
      
       

     
         
             
  
De tweede helft van dit gospeljaar beginnen we op donderdag 26 augustus met een openlucht concert in de muziekkoepel op het klepperplein in Hardenberg. Hoewel het weer nogal wisselvallig is, is het die avond gelukkig droog. Er zijn veel mensen die even komen luisteren en bijna evenveel mensen die bijna de hele avond blijven staan c.q. zitten. We zingen van 19.00 u. tot 21.15 u. Alles verloopt naar wens en na afloop zijn er veel goede reacties. Na het afbreken en opruimen zitten we nog lange tijd na te praten bij Marktzicht onder het genot van een hapje en een drankje. Al met al een goed begin van de tweede helft van 2004.

    
    
    

     
   

                   
Zondag 29 augustus gaan we 's avonds zingen in de herv. kerk in Steenwijk. Dit blijkt al de derde dienst te zijn die dag. De publieke belangstelling voor deze jeugddienst is misschien mede hierdoor wel erg laag. We zijn als koor bijna in de meerderheid. Zo'n grote lege kerk zingt trouwens wel lekker. De dominee vindt dan ook dat we de ruimte mooi opvullen met onze prachtige muziek. En als je lekker staat te zingen en ook nog een inspirerend praatje vanaf de preekstoel krijgt over "souvenirs", dan ga je toch met een lekker gevoel weer na huis, ook al heb je voor een bijna lege kerk staan zingen. 

   
    
              
                
                

Zondag 5 september zingen we in de feesttent in Gramsbergen. Het thema is vanavond: "heb je even voor mij" . Dus gaat het over mensen die de tijd moeten nemen voor elkaar. En dus zingen wij o.a. "Tijd" en "Vroeger of later". Ook hier klinkt het weer prima. We staan met duidelijk zichtbaar plezier te zingen en te musiceren. Al met al een hele leuke dienst, waardoor je met meer naar huis gaat als waarmee je gekomen bent. 

    
    
   
     
     
     
     

        Op zaterdag 11 september hebben we ons jaarlijkse feestje. Het thema dit jaar is: "de boer op". Om 14.00 u. vertrekt een bont gezelschap vanuit Diffelen richting staatsbos. Zo'n 22 boeren en boerinnen hebben plaatsgenomen in de "Westerhoeven express", een tot locomotief verbouwde oude tractor met daarachter ťťn grote wagon. In de wagon is het groot feest. Een hossende menigte zingt oud-hollandse liedjes bij de accordeon, bespeeld door Hans. 

 Hiernaast zijn we aangekomen bij onze eerste halte in het staatsbos. Na koffie met krentestoete volgt een dolle middag met nog meer koffie en liedjes en worst en kaas en heel veel gezelligheid. Na een ijsje met boerenjongens, krijgen we achterop de middag nog een cursus volksdansen. Hierna gaan we heerlijk eten. Als we tegen 20.00 u. weer richting Diffelen rijden, is het al behoorlijk donker geworden, zodat het zwaailicht van de locomotief spookachtig weerkaatst in de glimmende schoorsteen. In de wagon is het opmerkelijk rustig. Met volgegeten buiken en zere voeten hobbelen de boeren en de boerinnen moe en voldaan richting Diffelen. Feestcommissie bedankt voor een heerlijk feest.  

   
     
    
      
      
     
      


      
        
   
Zondag 12 september voeren we voor het eerst in het nieuwe seizoen "Don't worry,be happy" op in de hervormde kerk in Heino. Dankzij de redelijk zware gordijnen voor de vele hoge ramen is het toch behoorlijk donker tijdens het concert. Net als 14 dagen geleden, valt ook deze avond de publieke belangstelling wat tegen. De mensen die wel zijn gekomen, hebben een heerlijke avond. Ook voor ons is het genieten geblazen, het plezier straalt er vanaf. Zo rijden we tegen een uur of negen weer helemaal opgeladen en blij terug naar huis.  

   
    
    

     
   
   
    
    Zondag 3 oktober zingen we in de hervormde kerk in Bergentheim. Een thuiswedstrijd dus. Als we even voor zevenen beginnen te zingen, zit de kerk goed vol. We hebben vanavond gekozen voor wat oudere nummers zoals: "In het begin", "In the Lord" en "The Lord is our great God and King". Natuurlijk zingt Anneloes ook haar nieuwe nummer "Never alone", kippenvel dus. Al met al een heel plezierige dienst. 

      
      
        

  Zondag 17 oktober zingen we in de herv. jeugdkerk in Ommen. Dit is een morgendienst en dat is voor een aantal van ons problematisch vanwege verplichtingen elders. Omdat er daarnaast diverse leden ziek,zwak en misselijk zijn hebben we vanmorgen maar een halve groep. Gelukkig staat de vaste kern zijn mannetje en klinkt het gewoon erg lekker vanmorgen. Er is een korte maar indrukwekkende overdenking n.a.v. de film "Pay it forward" (een aanrader). Al met al een fijne morgen.

     
    
      

       

        
  
Hierna staan er vier uitvoeringen van "Don't worry, be happy" op het programma. We zijn achtereenvolgens in Belt-Schutsloot op 24 oktober,in Gramsbergen op 7 november, in Noordse-Schut op 21 november  en in Ommen op 28 november. Het zijn vier heerlijke avonden met enthousiast publiek en een enthousiaste groep, die met zichtbaar en hoorbaar plezier staat te zingen. In Gramsbergen neemt Theresia afscheid van de groep. In Ommen doet haar opvolgster Lucinda Odink voor het eerst mee. 

       
      
     

  We eindigen het jaar met twee uitvoeringen van "The Young Messiah" op 12 en 19 december in resp. Hoogeveen en Kraggenburg. Hoogeveen is een verhaal apart. Hier wordt duidelijk wat er wordt bedoelt met de uitdrukking: "de kerk stroomde vol met publiek". Twintig minuten voor aanvang waren alle normale zitplaatsen bezet. Door twee wanden open te schuiven en alle stoelen, barkrukken en tafels te gebruiken, zitten er om zeven uur bijna tweemaal zoveel mensen in de kerk als oorspronkelijk de bedoeling was. Hoewel dit de eerste Young Messiah van het nieuwe seizoen is, verloopt het concert prima, alsof we het wekelijks doen. Na het laatste "Amen" blijkt dat de prachtige muziek van Hšndel nog steeds erg gewaardeerd wordt. Er weerklinkt een uitbundig applaus waar we afwisselend warm en koud van worden. Het stopt pas als iemand het woord neemt om ons nog even toe te spreken. Na afloop zijn er heel erg veel mensen die ons nog even persoonlijk willen bedanken. We hebben als altijd een collecte laten houden voor een goed doel en dat was deze avond het nieuw op te richten Hospice in Hoogeveen. Dat moet deze avond toch een aanzienlijk bedrag hebben opgeleverd. 

De zondag daarna zijn we voor ons laatste optreden van het jaar in de R.K. kerk in Kraggenburg. Hoewel de publieke belangstelling deze avond wat tegenvalt, is het concert en het enthousiasme van de toeschouwers zeker niet minder als vorige week. Als we later op de avond voorzichtig (vanwege de gladheid) naar huis rijden, kunnen we met veel plezier en dankbaarheid terugdenken aan een fantastisch gospeljaar

        
   
2003

2005