De geluidsinstallatie

Midi

De lichtinstallatie

Het podium

 

Het decor

 

     

                De geluidsinstallatie:

       

Er is nogal wat apparatuur nodig om de signalen van 26 microfoons 
(22x koor + 2x solo + dwarsfluit + spraak), vele instrumenten 
(“verpakt” in een zestal soundmodules) en een basgitaar tot een aangenaam klinkend geheel samen te voegen.

Allereerst moet er voldoende mengtafelcapaciteit zijn 
(wij beschikken over 56 ingangskanalen). 
Daarnaast moeten al deze signalen binnen bepaalde grenzen worden gehouden. 
Al onze microfoons worden daartoe “bewaakt” door
compressor-limiters en de-essers.

    
     
      
      

         
              
Alle hierop volgende
signaalbewerkingsapparatuur zoals equalizers, galm en multi-effectprocessors kunnen realtime door midi signalen worden gestuurd. 
( Zie ook Midi ).
   
Om de
eindmix een heldere, volle, dynamische klank te geven, gebruiken we een tweetal gespecialiseerde apparaten. Van SPL de Stereotubevitalizer MkII en van Focusrite de Mixmaster

 

   

Het eindproduct van al deze technische handelingen moet tenslotte nog hoorbaar worden gemaakt d.m.v. eindversterkers en luidsprekers, die tezamen het zgn. PA-systeem vormen. Wij gebruiken daarvoor een actief satelliet systeem met als belangrijkste eigenschappen: een hoge geluidskwaliteit, een hoog rendement en compacte afmetingen

   

Dan is er nog de monitor-installatie die middels een eigen mengpaneel, de nodige randapparatuur en een klein hypermodern PA-systeem, onze eigen mensen voorziet van het juiste geluid.

   
   
         

Al deze apparatuur is ondergebracht in slechts 4 speciaal ontworpen flightcases, waardoor de meeste onderlinge aansluitingen permanent aanwezig zijn. Tussen deze 4 kasten lopen vervolgens snel aan te sluiten kabelbomen met signaalsnoeren, midisnoeren en netsnoeren. Hierdoor is het mogelijk dat de hele installatie in hooguit een half uur is op te bouwen en af te stellen.
Bij concerten en opvoeringen van "The Young Messiah" of "
You've  got a friend", moeten daarnaast ook nog het decor en de lichtinstallatie worden opgebouwd en afgesteld. Dit kost minstens 1 uur extra.

     

 Tenslotte beschikt Samen op Weg ook nog over opnameapparatuur voor de productie van onze CD’s. Zo hebben we bijvoorbeeld een digitale 16 sporen-recorder, een Masteringprocessor, een digitale master-recorder en studiomonitoren voor de afluistering.

   

     

  

       
 

Midi:

    
   

Midi staat voor “Musical Instrument’s Digital Interface”, een protocol voor communicatie tussen digitale muziekapparatuur.

Bij Samen op Weg hebben we een netwerk van 32 midi-kanalen, die we gebruiken om de geluidsapparatuur zoals geluidsmodules, effectapparaten en zelfs de lichtregeltafel automatisch te regelen. Zo worden het volume en de klank van het koor en de solisten automatisch aangepast aan het nummer. Hetzelfde geldt voor de galm en de lichteffecten. 

    
Midi wordt steeds belangrijker in de muziekwereld. Er is zelfs een koffiezetapparaat ontwikkeld met een midi-ingang, zodat je bijvoorbeeld in de 10de  maat van het laatste nummer voor de pauze  een midi-comando kunt toevoegen waardoor het koffiezetapparaat vast aangaat.
   

Dankzij onze midi-infrastructuur kunnen we het dus stellen zonder geluidstechnicus en lichttechnicus, die in de zaal steeds proberen om op het goede moment aan de juiste knoppen te draaien. 
(Jolanda zet echter nog wel steeds
zelf het koffiezetapparaat aan).

   
    
    

 

    
   

De lichtinstallatie:
         

Onze lichtinstallatie bestaat uit 6 masten met in daaraan 24 lampen, 3 floodlights om de achtergrond te verlichten en 2 lichtzuilen, die de uiterste linker en rechterkant van het decor markeren. Hierdoor beschikken we over een totaal vermogen van 13 kWatt.

Deze lampen worden aangestuurd door 12 dimmers van 2 kW, die op hun beurt weer worden aangestuurd door een 12 krings lichtregeltafel (uiteraard met midi-interface waardoor het licht geheel automatisch en exact synchroon met de muziek geregeld wordt).

  Wat betreft de stroomvoorziening zijn we op alle eventualiteiten voorbereid. We hebben verloopstukken voor alle mogelijke 3-fasen aansluitingen van de 3x64A NOB aansluiting tot de 3x16A perilex aansluiting. Er wordt één fase gebruikt voor het geluid en dus twee fasen voor het licht.
        
Daarnaast zijn alle
lichtscènes zo geprogrammeerd, dat we maximaal 2x16 ampère trekken. Hierdoor is uitval van het licht tijdens een concert teruggebracht tot een hoge uitzondering.

 

 

   

      

Het podium:

 

 

Het podium bestaat uit een ingenieuze constructie van houten delen (ontworpen en gebouwd door Lucas Meulenkamp) met de volgende eigenschappen:

  • Twee niveaus (30 cm en 60 cm).

  • Flexibel van vorm.

  • Biedt plaats aan 16 personen (de anderen staan dus op de grond).

  • Zeer snel op te bouwen.

  • Zeer compact tijdens transport.

 

    
    
    
 

 

      

    

Het decor:

Het decor bestaat uit een aluminium buizen constructie met daarover aan te brengen doeken (wit bij The Young Messiah, zwart bij andere concerten) verlevendigd met goud en/of zilverkleurige Luvi- gordijnen.

Het decor heeft hierdoor de volgende eigenschappen:  

   

  

  • Flexibel van vorm.

  • Rustgevend maar toch decoratief.

  • Snel op en af te bouwen.

  • Licht en compact.